Чудно обавештење стоји годинама у амбуланти код Богатића: „Моле се пацијенти да се окупају пре прегледа“

Није познато да се неко препознао у овом обавештењу

купање
Фото: Драган Грујић

„Шта је писац хтео да каже“ – питамо се када прочитамо не баш разумљиву, мало мање писмену или двосмислену поруку или обавештење.

На огласној табли у чекаоници здравствене амбуланте у Бадовинцима истакнуто је обавештења са врло јасном поруком у којој се пацијенти „моле да обаве личну хигијену (купање) пре доласка на преглед. Ово се не односи на хитне случајеве“ – пише у другом реду.

Иако је јасно и прецизно, питање „Шта је писац хтео да каже“ могло би да се постави и у овом случају. Јер, порука би могла да се „прочита“ на више начина. Неко би, на пример, помислио да је „писац“ имао непријатно искуство са прљавим пацијентом, па је било потребно да се, превентиве ради, упозоре сви пацијенти (осим хитних случајева) да је пре прегледа обавезно – купање.

„Чудно“ обавештење је освануло пре неколико година. Није познато да је некога наљутило, нити да ли се неко препознао у „опомени“ јер су стандард и свест људи у селу ипак на нивоу да се зна како је нормално да се код лекара не иде неурадан, знојав и прљав. Истина, има свакаквих људи, па је за све године, колико стоји уредно причвршћено са четири рајснадле, некоме, можда, помогло да се освести и промени лоше навике.

И лекар у овом селу, Др Раде Милутиновић се, у телефонском разговору, једва присетио да обавештење и постоји. А онда му се „вратио филм“ да су га окачиле патронажне сестре пре неколико година и да је намењено пацијентима који долазе због интервенције на ЕКГ-у.

– Апарат не може да ради уколико се пацијент не припреми. Такве интервенције се планирају када се пацијент припрема за операцију, па је неопходно да има и ЕКГ. Таква је пракса и требало би, можда, прецизније написати да се односи на тај преглед – каже Др Милутиновић.

Искусни лекари, са дугогодишњим стажом, присећају се и случајева када им није било пријатно док су прегледали пацијенте који „миришу“.

купање
Фото: Илустрација

– Не вреди писати, без обзира на то да ли се односи само на одређене пацијенте или на све којима је потребна лекарска помоћ. Нико то неће прочитати. На факултету је хигијена један од обимнијих и тежих испита и уместо писања по зиду требало би више радити на превентиви јер хигијена широка област и има значајан утицај на здравље људи – наводи пензионисани лекар из Богатића.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.