Бугари присвојили Охрид: „За време Тита, говорили сте да сте Југословени“

Бугарска партија ВМРО-БНД предизборну кампању почела спотом у којем се Охрид представља као део борбе за заштиту бугарског језика.

охрид
Црква Светог Јована Богослова (Свети Јован Канео), Охрид

Оштра реакција македонског нинистарства спољних послова. На челу бугарске странке ВМРО-БНД налази се бивши министар одбране Красимир Каракачанов, који је током преговора Скопља и Софије око питања која коче почетак преговора Северне Македоније и ЕУ заступао прилично тврд став.

Каракачанов је током мандата у министарству одбране изјављивао да „Македонци могу само да мисле да је Гоце Делчев био Македонац“, али и нагласио да у међународном праву не постоји аргумент „мислим“, преноси РТС.

„Током српске окупације и Тита ви сте себе називали Југословенима и то је ваше право, али немојте да крадете нашу историју“, поручио је Каракачанов, обраћајући се властима и грађанима Северне Македоније.

Министарство спољних послова Северне Македоније осудило је данас предизборне спотове објављене у Бугарској који, како се истиче, изражавају територијалне претензије и једностране осећаје припадности и присвајања Северне Македоније.

У саопштењу се наводи да објављивање предизборних спотова у којима су изражене територијалне претензије и једнострани осећај припадности и присвајања друге суседне земље, „није у духу пријатељства и поштовања европских вредности којима смо толико заједно посвећени“, преноси агенција МИА.

Додаје се и да се све то дешава у тренутку напора за јачање дијалога и повећање поверења, а све у функцији побољшања добросуседских односа.

„Очекујемо да ће се званични представници Републике Бугарске дистанцирати и осудити такве поступке једног од потенцијалних политичких учесника у највишем дому Бугарске“, наводи се у реаговању министарства.

Охрид

Танјуг