ГУГЛ МАПЕ СЛАЛЕ КОРИСНИКЕ У ПРОВАЛИЈУ: Кад популарна апликација за навигацију жестоко омане

Гугл мапе су давале планинарима потенцијално фаталну навигацију до врхова планина.

гугл мапе
Фото: Youtube printscreen/ The Trail Hunter

Међу апликацијама за навигацију се пре свих издваја Гугл Мепс пошто је у питању најпопуларнија таква услуга.

Ипак, последње упозорење указује на то да не би требало да се ослањате у потпуности на те апликације пошто и оне знају да погреше и то жестоко!

Организација John Muir Trust и планинарска група Шкотске, су издали упозорење свим љубитељима таквих активности да не користе апликације за навигацију како би стигли до највише планине у тој земљи, Бен Невис (1.345 метара). Они су посебно напоменули да је Гугл Мепс рута ка тој планини погрешна, невероватно опасна и потенцијално смртоносна.

Из тих организација су додали и да искусни планинари имају потешкоћа да испрате ту задату руту која је врло стрма, стеновита и има беспутни терен где би чак и при доброј видљивости прави изазов био пронаћи сигурнију путању. Када на то додате облаке и кишу, предложена Гугл путања може да буде фатална, истичу из тог удружења.

„Проблем је тај што Гугл Мепс даје дирекције појединим посетиоцима за Upper Falls паркинг, вероватно зато што је најближи паркинг код врха. То није исправан пут, често смо налетели на групу неискусних пешака који се пењу ка водопаду Steall, или уз Бен Невис верујући да је то пут до врха“, рекао је Нејтан Бери из организације John Muir Trust, а преноси Си-Ен-Ен.

Планинарски саветник за планинску сигурност у Шкотској, Хедер Морнинг је истакла да многи узимају информације са интернета као да су веродостојне, док се у пракси показало да и то није баш случај, о чему сведочи и све већи број инцидената приликом коришћења апликација за навигацију током планинарења.

Она је открила да Гугл мапе сугеришу путање које могу да усмере кориснике ка „терену опасном по живот“ и код других врхова у тој земљи. „Пешачка рута унета у претраживач и понуђена линија ће одвести људе преко литице на планини An Teallach“, рекла је Хедер Морнинг.

Портпарол компаније Гугл је за Си-Ен-Ен рекао да је Гугл Мепс направљен имајући на уму сигурност и поузданост, те да ће брзо да истраже проблем са навигацијом Бен Невис планине.

Смартлајф Мондо