Американци су сада и израчунали КОЛИКО БИ НОВЦА ИМАО ТЕСЛА да га нису ПОТКРАДАЛИ

Никола Тесла регистровао је више од 700 патената у 35 земаља света, а многи од тих изума су човечанству донели напредак и благостање. Ипак Тесла, када је умро, у Њујорку, био је без пребијене паре а да је хтео новац био би један од најбогатијих на свету.

никола тесла
Фото: РАС Србија

Ипак, Американци, који све вреднују кроз долар, израчунали су колико би Тесла морао да буде богат да је марио за новац или да су неки људи којима је продавао своје патенте били иоле поштени.

Тако амерички публициста Брајан Ворнер пише да је било сасвим логично да Тесла још за живота постане најбогатији човек на планети.

Ворнер наводи да је Тесла чим је дошао у Америку добио посао у “Едисон Џенерал електрику” где му је плата била 18 долара недељно што је око 500 долара данас. Едисон је Тесли понудио и 50.000 долара бонуса ако унапреди извесни систем, а то је око милион садашњих долара, што је овај без по муке урадио.

– Тесла ти не разумеш амерички хумор, рекао је Едисон и одбио да исплати обећани бонус понудивши му 10 долара повишицу. Тесла је одбио и дао отказ!

Тесла је 1888. понудио патент електромотора Џорџу Вестингхаусу. Добио је 60.000 долара, што је око 1,4 милиона долара у данашњим доларима, плус 150 акција од зараде патента и 2,5 долара за сваку коњску снагу, Договорена је и плата од 2.000 долара месечно што би у данашњим доларима износило око 50.000 долара.

Са једним јединим патентом Тесла би био најбогатији човек на планети

Фото: Shutterstock

До свог 35 рођендана Тесла је само од акција зарадио милион ондашњих долара! А милион из 1890. тврди амерички аутор, што је лако и израчунати је еквивалент садашњих 25 милиона долара.

Уследио је рат између Едисона и Вестингхауса (Тесле) који је вешти сплеткарош Едисон водио свим могућим средствима, па је Вестигхаус умало банкротирао. Ипак, Тесли је на одласку из фирме исплатио 216.000 долара за патент наизменичне струје што је око 5,4 милиона у данашњим доларима.

Само патенти које је Тесла пријавио 1907. вредели су, тврде банкари из САД у то доба 12 милиона долара што је садашњих 300.

Прецизно је израчунато да је Вестигхаус наставио да плаћа Тесли зараду од акција зарађених од електрификације само Америке, Тесла би тих година био први милијардер на планети.

При томе, после 1910. Тесла би од тантијема за свој патент који је омогућио Американцима да имају струју, инкасирао најмање по милијарду ондашњих долара. То значи да би само од тог једног патента до 1943. када је умро, на Теслин рачун “легло” око 35 милијарди ондашњих долара, преноси Банкар.ме.

никола тесла
Никола Тесла / Фото: Википедија

Инфлаторним калкулатором се добија податак да би то сада било вртоглавих 518,716,184,971 долара. Дакле, Тесла би само са једним јединим патентом био најбогатији човек на планети!

Никола Војновић, Блиц