Владан Вукосављевић: ПРОТИВ РЕВИЗИОНИЗМА У ВРХУ СПЦ

Нека нас и ови врели дани подсете да је током лета 1941. геноцид тј. Велики покољ Срба на територији тзв. НДХ био у пуном замаху.

владан вукосављевић
Фото: Горан Срданов, Нова.рс

На Србе су у незапамћеном трансу, испуњеним националном и религијском мржњом и шовинизмом, насрнули Хрвати и босански муслимани, на начин који није забележен у европској историји, осим можда када је у питању Холокауст.

Титова историографија покушавала је да геноцид припише мањим формацијама „усташа“ али је та непојамна зла чинио велики број припадника хрватског и муслиманског народа и то свих слојева. Сељаци, радници, занатлије, трговци, образовани свет, омладина, римокатоличко и муслиманско свештенство. Света столица била је главни идејни инспиратор и покровитељ.

Срби су масакрирани по селима, варошима, градовима, на пољима, на обалама река, над безбројним јамама, у црквама…

Скоро да је немогуће замислити тај обим крволочности према деци, женама, старима, младима, свима који су носили српско име.

Све то се дешавало на огромној територији од Херцеговине и долине Неретве, преко Далмације, Лике, Кордуна, Славоније, па до Срема и читаве Босне. Од Јадрана до Дрине и од Гацка до Сремске Митровице и Ирига.

Покољ и геноцид библијских размера догодили су се нашем намученом народу.

Данас, поносни потомци кољача и један број издајника Срба, покушавају да смање број жртава и да не користе појам геноцид но „велики злочин“ и сличне срамне језичке сурогате, док тиха већина Срба углавном ћути.

Однос према геноциду једно је од кључних идентитетских питања и од њега зависи да ли ћемо кроз историју даље ступати као свесни народ или као избезумљена руља испраног мозга, без путоказа и без циља.

владан вукосављевић
Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

ЕУ нам неће дозвољавати неговање доличне културе сећања, ни званично ни кроз деловање своје пете колоне коју је усадила у скоро све институције и медије.

Ревизионизам је продро чак и у СПЦ и то у сам врх.

Жртве се броје Туђмановом методологијом и са савешћу и моралом Крунослава Драгановића.

Као и увек, мораћемо све сами, али када је о геноциду реч, једино тако треба и мора да буде.

Искрени апел и погрешна адреса

Данашњи Апел врху СПЦ у вези са ревизионизмом, у коме се захтева да се активностима једног епископа стане на пут, писан је са исправним мотивом и добрим намерама.

Ипак, у њега је уткан један суптилни парадокс.

У том апелу се неко Виту Корлеонеу жали на његовог сина Мајкла.

Патријарх Порфирије је покровитељ и заштитник онога на кога се захтев односи.

Онај ко је издао и поклонио српску црквену и културну историју у Македонији, издаће и продаће и српске страдалнике у геноциду, директним учешћем или подршком бесрамном ревизионизму.

Апел честитих људи упућен је, дакле, на адресу свесних саучесника у процесу злокобне амнестије Хрвата, којим се процесом намерно фалсификује и смањује број српских жртава у Великом покољу.

Зато је данас служба Патријаршије и одбила да прими текст Апела.

Надам се да ће угледни потписници тог документа разумети и прихватити једноставну и болну истину.

У Београду је главни проблем у вези са кроатофилским прекрајањем историје и вређањем српских жртава.

У Славонији су само његови запаљиви деривати.

Најбоље би ипак било да сам у тешкој заблуди у вези са овим приликама и околностима.

ФБ Владан Вукосављевић/ Владан Вукосављевић

Наслов / опрема: Хронограф