Био је маестро фруле: Једно место у Србији краси споменик највећем самоуком фрулашу на нашим просторима

У селу Послон, по коме су Послонске планине добиле име, рођен је највећи маестро фруле на овим просторима.

сава јеремић
Фото: Shutterstock

У југоисточној Србији, на око 180 километара од Београда налази се Ражањ, општина чија је трећина територије под шумом.

У непосредној близини ауто-пута је планина Буковик, а са десне стране Јужне Мораве код села Послон су Послонске планине. Ипак, овај део Србије још није откривен као атрактивна дестинација за викенд одмор и планинарење, иако су и Буковик и Послонске планине права посластица за љубитеље природе.

Оно што је прославило овај крај је село Послон, у коме је рођен чувени фрулаш Сава Јеремић који је у прошлом веку широм света проносио музички дух српског народа.

Самоуки музичар, солиста Радио Београда, компоновао је многобројна кола, наступао на позорницама широм планете, а највећи успех постигао је на Међународном фестивалу фолклора у Ланголену далеке 1953. године, када је одсвирао коло „Параћинка“ и освојио прво место.

сава јеремић
Сава Јеремић / Фото: Wikipedia

Остаће упамћено да је овај врсни музичар увек свирао на фрули направљеној од шљивовог дрвета, а да је током Другог светског рата, кад му се фрула разбила, скупио све делове и спојио их помоћу металних окова од шаторског крила. Неискусни фрулаши веровали су да из Савине фруле излазе чаробни звуци управо захваљујући металним оковима…

У знак сећања на мајстора фруле, у Ражњу је подигнут споменик Сави Јеремићу. Сваке године у јулу Ражањ је домаћин Сабора фрулаша и народног стваралаштва „Савини дани“.

Снежана Молдован, Телеграф Она