Био је маестро фруле: Једно место у Србији краси споменик највећем самоуком фрулашу на нашим просторима

У селу Послон, по коме су Послонске планине добиле име, рођен је највећи маестро фруле на овим просторима.

сава јеремић
Фото: Shutterstock

У југоисточној Србији, на око 180 километара од Београда налази се Ражањ, општина чија је трећина територије под шумом.

У непосредној близини ауто-пута је планина Буковик, а са десне стране Јужне Мораве код села Послон су Послонске планине. Ипак, овај део Србије још није откривен као атрактивна дестинација за викенд одмор и планинарење, иако су и Буковик и Послонске планине права посластица за љубитеље природе.

Оно што је прославило овај крај је село Послон, у коме је рођен чувени фрулаш Сава Јеремић који је у прошлом веку широм света проносио музички дух српског народа.

Самоуки музичар, солиста Радио Београда, компоновао је многобројна кола, наступао на позорницама широм планете, а највећи успех постигао је на Међународном фестивалу фолклора у Ланголену далеке 1953. године, када је одсвирао коло „Параћинка“ и освојио прво место.

сава јеремић
Сава Јеремић / Фото: Wikipedia

Остаће упамћено да је овај врсни музичар увек свирао на фрули направљеној од шљивовог дрвета, а да је током Другог светског рата, кад му се фрула разбила, скупио све делове и спојио их помоћу металних окова од шаторског крила. Неискусни фрулаши веровали су да из Савине фруле излазе чаробни звуци управо захваљујући металним оковима…

У знак сећања на мајстора фруле, у Ражњу је подигнут споменик Сави Јеремићу. Сваке године у јулу Ражањ је домаћин Сабора фрулаша и народног стваралаштва „Савини дани“.

Снежана Молдован, Телеграф Она

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.