„Све је заиста и било тако“: Како наука објашњава библијска чуда

У Јордану је недавно запажена необична природна појава: вода Мртвог мора је изненада поцрвенела. Верници су у томе видели лош знак, док су се научници обрадовали, сматрајући да ће то помоћи да се објасне библијска чуда.

библијска чуда
Фото: Flickr

Казне и смртност

Према мишљењу научника боја Мртвог мора се променила због великог броја алги. Оне се налазе на само у Палестини, но и у Египту на реци Нил. Тако да истраживачи сматрају да је чувена историја о десет египатских казни заснована на реалним догађајима.

Из Библије је познато да је Бог послао на земљу несрећу, јер фараон није желео да пусти Јевреје. Воде Нила су „постале крваве“, затим је настао велики број жаба, мува и стока је почела да умире. Тела Египћана су била прекривена разним чиревима. Касније се на земљу обрушио ужарени град и дошло је до најезде скакаваца, а затим је наступила тама.

Немачки биолози и климатолози тврде да се у XIII веку пре наше ере Египат суочио са великом климатском променом. После велике суше је Нил пресушио, ток се успорио и настао је велики број алги које су реку обојиле „крвљу“. Након нарушавања екосистема брзо су се размножиле жабе и муве, које су преносиле инфекцију. Као резултат свега тога порастао је број смртних случајева људи и стоке.

Могуће је да су ужарена киша и египатска тама последица велике ерупције вулкана, када облаци пепела засипају небо и пепео пада на земљу. По мишљењу научника, ово правило је довело до озбиљних временских аномалија: повећала се влажност, чешће су биле падавине, а скакавци су масовно мигрирали.

Заиста, на северозападу од Египта се налази архипелаг Санторини где је некада био активни вулкан. Приближно пре три и по хиљаде година он је постао активан и његова моћ је била као 200 хиљада нуклеарних бомби сличне онима које су бачене на Хирошиму. Катаклизма је постала фатална за Критску и Микенску цивилизацију, поприлично је ослабило Хетитско царство и самим тим је прекројена политичка карта Блиског истока.

библијска чуда
Свици са Мртвог мора – најстарија тајна света / Фото: CC BY 2.0 / Ken and Nyetta

Проширено море

Дуго је чудо било тајна која је повезана са Мојсејем. Када је он са Јеврејима бежао из Египта, онда се, сагласно са библијском Књигом изласка, море пред њима раздвојило и људи су ходали по дну.

Сарадници Националног центра атмосферских истраживања САД и Универзитета у Колораду Карл Дрјус и Вичин Хан су претпоставили да се у светом тексту говори не о Црвеном мору но о Нилу.

Са старојеврејског назив водене артерије се преводи и као „црвено море“ и као „море камења“. Највероватније је било речи о језеру Манзала у источном делу делте реке. Оно се заиста може поделити на два дела.

„Ствар је у динамици течности. Ветар носи воду на такав начин да ствара пролаз, а затим ту воду враћа у првобитно стање“, објаснио је Карл Дрјус.

Научници су навели да је вероватноћа појаве овог феномена веома мала. Може се рећи да су Израелци имали среће и успели су да прођу, док њихови претходници у томе нису успели. Видимо да су египатске кочије заглављене у меком блату и после неког времена их је прекрио талас.

Небеска храна

Ослободивши се египатске тамнице Јевреји су на челу са Мојсејем 40 година лутали по пустињи. Људи су умирали од жеђи и глади. Тада је Бог рекао Мојсеју: „Ударићеш у стену и из ње ће потећи вода и народ ће је пити“. Тако се и догодило.

Данашњи геолози су нашли објашњење за овакав начин појаве воде. Ствар је у томе да у Синајској пустињи има много кречњака и пешчаних стена које су порозне. У њима се складишти кишница. Могуће је да је Мојсеј само са стене скинуо танку кору испод које се налазила вода.

Глад су утолили небеском храном (манном), мистериозним јелом које је падало са неба и нестајало заласком сунца. Постоји и верзија да је небеска храна у ствари густи сок од пустињске биљке тамарис која у пролеће даје слатку течност која се брзо хлади у ваздуху у облику беле кугле која подсећа на град. Бедуини их и данас користе у виду заслађивача.

Мана с неба

Талентовани наследник

Друга чуда, која су привукла пажњу научника, спомињу се у библијским причама о Мојсејевом наследнику и војном господару Израелаца – Исусу Навину. Он је надвладао племе Ханана које је имало неколико пута више војника. По Библији, Сунце и Месец су се зауставили у одлучујућем тренутку што је веома уплашило противнике Навина.

Британски астрономи, који су анализирали свети текст, су претпоставили да је то позната астрономска појава. Могуће је да су је преводиоци неправилно интерпретирали.

„У старојеврејском оригиналном делу се користи реч ‘дом’ и ‘амад’. Савремене књиге говоре о томе да је заустављена светлост, мада је анализа показала да су творци библијске књиге имали у виду друго: да су Сунце и Месец престали да сијају“, појашњава аутор чланка Колин Хамфис.

Другим речима, ствар је у помрачењу Сунца. Месец прекрива Сунце па се због тога не виде његови зраци.

Библијски текст гласи: Сунце се није склањало са неба „док се народ светио својим непријатељима“. Истраживачи су указали на датум помрачења, после кога се ниво светлости није смањивао. Према астрономским прорачунима то се догодило 30. октобра 1207. године пре наше ере. У Ханану је било могуће видети затамњење у облику прстена када је Месец далеко од Земље, не прекрива Сунце у потпуности и по ивицама Месеца се види узак прстен.

Наука је објаснила још једно чудо које је повезано са именом Исуса Навина, то је пад стена у насељу Јерихон. У Библији је испричано да су се стене потпуно обрушиле. Раскопине су показале да је препрека око најстаријег града на Земљи заиста постојала али да је није разрушило копање или наоружање, него земљотрес.

Научници још увек полемишу када је тачно наступила катаклизма. Неки сматрају да је настала 200 година пре Исуса Навина. Међутим, нико од научника не сумња да је то библијско чудо, као и многа друга, засновано на потпуно реалним појавама.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.