Орбан потписао резолуцију: Мађарска подржала одлуку Уставног суда Пољске о ЕУ

0

Мађарски премијер Виктор Орбан потписао је данас резолуцију којом се поздравља одлука Уставног суда Пољске, који је оспорио првенство закона Европске уније над националним законима, и оптужио институције ЕУ да су превише прошириле овлашћења.

виктор орбан
Виктор Орбан / Фото: Танјуг, АП

У резолуцији, мађарска влада позива институције ЕУ да поштују суверенитет земаља европског блока, изјавио је Орбанов портпарол Берталан Хаваси за мађарски МТИ.

Објава мађарског става дошла је после заједничке изјаве немачких и француских министара спољних послова, који су рекли да Пољска има моралну и правну обавезу да поштује законе Европске уније, у којој се налази од 2004. године, подсећа АП.

– Чланство у ЕУ иде са потпуном и неограничном оданошћу заједничким вредностима и правилима – рекао је француски министар Жан-Ив ле Дријан у петак увече.

Он је додао да поштовање и придржавање мера морају важити за сваку чланицу, а то важи и за Пољску.

– То није само морална обавеза, но и правна – рекли су министри, као одговор на одлуку пољског Уставног суда.

Мађарска резолуција наглашава да је „лоша пракса институција ЕУ којом се занемарује принцип делегирања овлашћења натерала пољски суд да размотри питање правног првенства“.

виктор орбан
Фото: John Thys, AP/ Танјуг

– Првенство закона ЕУ би требало да се примени само у областима где ЕУ има надлежност и радни оквир за тако нешто је одређен у споразумима о оснивачким уговорима – наводи се у мађарском документу.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.