СПС директор у државној институцији звао да освештају зграду у којој ради због ДУХА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА: „Радимо у згради коју прате духовне турбуленције“

0

Баш како је најавио в. д. директора Дирекције за пловне путеве Иван Ђоковић, јутрос су се у згради ове институције, у Француској 9, појавили свештеници СПЦ како би освештали просторије.

иван ђоковић
Фото: Оливер Бунић, РАС Србија

У то су се уверили репортери Блица, који су јутрос нешто пре 9 часова затекли свештенике како улазе у зграду у Француској 9. Обезбеђење зграде, међутим, није пуситило нашу екипу да уђе и испрати сам чин освештавања.

Како је директор раније изјавио, он овим чином жели да „помири духове прошлости“ јер је својевремено у тој згради осуђен Дража Михаиловић.

Иван Ђоковић, в. д директора „Пловпута“, односно Дирекције за водне путеве, позовао је свештенике да освештају зграду дирекције, како би помирио духове прошлости, јер се у њој после Другог светског рата налазило Савезно државно тужилаштво, где су подизане оптужнице против многих непријатеља тадашњег режима, па тако и против чувеног Драгољуба Драже Михаиловића.

Ђоковић је иначе, занимљиво је, фунционер СПС.

иван ђоковић
Иван Ђоковић / Фото: Зоран Лончаревић, РАС Србија

„Духовне турбуленције“

Он каже да је у тој згради, према неким наводима, једно време ђенерал био и у притвору, додајући да зграду у којој ради и свакодневно проводи радно време „прате различите контроверзе и духовне турбуленције“.

– Зграда је 1962. одлуком Савезног извршног већа Југославије додељена нашем правном претходнику, Савезној институцији за одржавање водних путева, а до тада се у њој налазило Савезно државно тужилаштво. У тим турбулентним и тешким временима од завршетка Другог светског рата па до 1962. у њој су по природи ствари писане и подизане оптужнице против многих људи. Не желећи да икоме судим, сигурно да је у тим тешким временима послератне обнове и формирања политичке нације било и праведно и неправедно оптужених. Сигурно да су често и тужиоци на својствен начин били жртве компромиса измђу политичких притисака и сопствених моралних скрупула. Отуда и некада тужиоце и оптужене видим као цивилне и духовне губитнике – навео је Ђоковић у допису запосленима у које је Блиц имао увид.

Како је јуче додао у изјави за Курир, постоји урбана легенда да је Михаиловић био заточен у просторијама у подруму, док је дизана оптужница.

– Ја и њега, али и тужиоце у тим смутним временема, посматрам као жртве, па сам разговарао са свештеником да освештамо зграду. Желео сам да на неки начин, у некој духовној вертикали, искажемо помен свима. Оставио сам на личну слободу запосленима да ово подрже или не, јер смо сви различитих веровања, погледа и верописповести. Међутим, сви су се одазвали, тако да ћемо ово обележити интерно, унутар куће. Циљ иницијативе је неко свеопште помирење и смирај разних духова у згради – објаснио је Ђоковић.

Како је додао „мишљења је да је потребно показати неку врсту духовног помена за све који су ту обитавали“.

– У том смислу сам и позвао православног свештеника Јована Петровића из Вождовачке цркве да у четвртак освешта просторије зграде – навео је он у допису.

Он је још поручио запосленима да је „ствар њиховог личног избора да ли ће се определити за присуство овом чину“, али их је позивао и да дођу на закуску после чина освећења.

Осим тога, Ђоковић је позвао и све оне који желе „да дају имена себи драгих особа које би свештеник поменуо у молитви“, да та имена ставе у затворен коверат и предају особи која је за то задужена.

Ђоковић ће данас, како је најавио, приложити дирекцији симболичну икону Светог Николе који је традиционални заштитник морнара и морепловаца.

– Пронашли смо у згради икону, која је стара три, четири деценије. На позадини слике смо нашли име аутора и податак да је освештена у Саборној цркви. Свети Никола је, иначе, заштитник морнара и морепловаца, а ми имамо 30 морнара у нашој институцији – каже он.

Кандило / Фото: Flickr

Теолог: Треба то урадити

Занимљиво је да је јуче и теолог Милош Стојковић причао на исту тему и подржао идеју да се хитно освешта зграда некадашњег државног тужилаштва у Француској улици у Београду.

– Ја као теолог сматрам да је апсолутно на месту то што је директор урадио. Ја бих рекао само да нису у питању неки зли дуси. Душа живи и у царству небеском, а вера је једини прави пут и једини приступ којим можемо да спасимо своју душу. Она нам је дата од Бога – рекао је теолог јуче за Курир.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.