ДОК ЦЕНЕ У СВЕТУ ДИВЉАЈУ У ШВЕДСКОЈ МИРНО Стручњаци обелоданили шта је инфлацију у тој земљи одржало ниском

Многобројним производима цене страховито расту и на америчком тржишту су у септембру биле највише у протеклих 30 година са годишњим растом од 5,4 одсто, а инфлација расте и у другим деловима света. Ако се питају финансијски стручњаци које је анкетирао Маркетвоч, разлог је јасан.

цене
Фото: Shutterstock

Пандемија Ковида-19 и одговор политике на њу те епидемиолошка ограничења и владини подстицаји, покренули су велики прелазак с потрошње услуга на потрошњу робе. Куповина трајне робе у САД-у је у марту била 26 одсто изнад уобичајеног нивоа. Поједностављено речено, грађани су лани због пандемије трошили мање, да би ове године – постепеним јењавањем пандемије – потрошња експлодирала, преноси Јутарњи.хр.

– Довољно је рећи да савремени производни сектор, који користи уобичајене ‘just-in-time’ ланце снабдевања и има занемариве резерве, не може задовољити такав скок потражње. Будући да се растућа потражња суочила с релативно фиксном понудом, цена трајне робе нагло је скочила на садашњих 11 одсто изнад тренда пре пандемије, рекао је Давал Јоши, главни стратег компаније BCA Research Counterpoint.

Та чињеница сугерише једну јасну везу између епидемиолошких ограничења. Потврда такве везе се може наћи и у подацима о инфлацији у Шведској. То је држава која је од почетка пандемије имала другачији, знатно либералнији приступ од остатка света. А сада је инфлација у Шведској око три бода мања него у САД.

Опет, објашњење је логично. Како су епидемиолошке мере у Шведској биле битно опуштеније, па није ни било „локдауна“, у земљи је забележен битно мањи пад потрошње, па је стога и последични раст потрошње такође био мањи. А у складу са тим и поремећај односа понуде и потражње био је умеренији, па је онда и раст цена био мањи.

Оно чему нас учи шведско искуство је да ће се цене на крају стабилизовати.

– Растућа тражња за трајним производима се смирује. Од марта је већ смањена за 15 одсто, али је потрбан даљи пад од 7 одсто како би се постигао тренд пре пандемије, што ми у потпуности очекујемо. Уосталом, не можете да поседујете баш тако велики број телефона и рабљених аутомобила, рекао је Јоши.

цене
Фото: Screenshot

Што се тиче цена услуга, ту је ситуација нешто другачија, јер није било смисла да компаније за услуге смањују цене, јер њхиови корисници ионако нису могли да добију те услуге.

– У међуврмену, статистичари су наставили да бележе наизглед нетакнуте цене ресторана или одлазака у позориште, иако је већина ресторана и забавних садржаја била затворена, рекао је он.

Сматра да су тренутно присутне две силе које утичу на цену услуга: плате расту као резултат повећања цена робе, али дефлаторна снага врло раширеног хибридног рада код куће и у канцеларији ће отежавати да се потрошња услуга врати на ниво пре пандемије.

Н.Д.В, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.