Ум побеђује у квизовима, а незнање и простаклук царују

0

Доситеј је свом народу поручио: „Књиге, књиге, браћо моја, а не звона и прапорци”. Будући да живимо у времену „звона и прапораца”, речи овог великана, који је рођен као једно од четворо сиромашне деце који су рано остали без родитеља, имају још већу тежину.

ум
Љиљана Радуловић Димитров / Фото: Youtube printscreen

Он је захваљујући томе што је знао да чита и пише прошао пут од шегрта, калуђера, до реформатора, просветитеља, министра и оснивача Велике школе у Београду, претече Универзитета. Читав живот је читао, учио и путовао. Познавао је латински, грчки, немачки, енглески и албански језик.

Љиљана Радуловић Димитров из Новог Сада као да се водила речима Доситеја Обрадовића. Она је у квизу „Потера” (27. септембар, РТС 1) показала не само велико познавање различитих области, но и скромност, смиреност, шарм и животну мудрост. Освојила је седам стотина хиљада динара и то је, управо, оно што су сви наглашавали, више него њено знање. Ова пензионисана професорка која је у гимназији и саобраћајној школи предавала уставно право грађана, победила је и у једном од издања „Слагалице”. Како је одмах рекла, да није снахе које верују у њено знање и пријављују је у квизове, вероватно никада не би учествовала.

Следећег јутра, гледаоци су у Јутарњем програму РТС видели разговор с Љиљаном Радуловић Димитров и уверили су се да ова мудра и блага жена увек каже оно што треба а што би ваљало запамтити. С осмехом је свој успех прокоментарисала: „Свако чудо за три дана”.

Али и овај прилог и разговор с њом, који је снимљен у њеној викендици у Каћу где с великом љубављу гаји цвеће, показао нам је колико ТВ новинарима недостаје „шлифа”, елементарне пристојности. Нису пропустили прилику да је питају на шта ће потрошити освојени новац. Прво, то је њена лична ствар, а и питање би можда имало смисла да је на игри на срећу освојила милионе евра. Љупка и отворена, одговорила је да ће сину и снахи уплатити лепо путовање а да ће она и муж млађе унуке (а има два сина и петоро унучади) одвести у Египат да запамте да су се први пут осолили и летели авионом с баком и дедом. А од новца из „Слагалице” снахама је купила по машину за прање судова.

Нелогично је и питање постављено у „Пробуди се” на Новој С: „Има ли рецепт за успех”. Госпођа Радуловић Димитров је једноставно рекла да много чита, гледа филмове, иде у позориште, воли оперу…. Када је имала две године, родитељи су јој купили буквар и она га је, возећи се у колицима, листала и изгубила. Била је неутешна и мајка је одмах отрчала до књижаре по нови. Научила је да чита са седам година, али је много раније Буквар знала напамет…

Можда ће доћи време када ће незнање и простаклук бити инцидент, а подразумеваће се знање и врлине!

Мери Билић, Политика

Наслов: Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.