Новопостављени мујезин Аја Софије умро од срчаног удара на Светог Илију

Према писању портала Ортодокс тајмз и грчког портала Прототема, мујезин Осман Аслан који је служио у Аја Софији откако је почела да функционише као џамија – изненада је умро у њој од очигледног срчаног удара, у недељу.

мујезин осман аслан
Фото: Othodox Times

„Његова смрт наступила је неколико дана после претварања Аја Софије у џамију и муслиманске молитве која је тамо одржана“, наводи грчки портал Прототема.

Мујезин Осман Аслан преминуо је од срчаног удара у Аја Софији, која је недавно претворена у џамију, саопштила је градска управа.

„Изражавамо саучешће породици и родбини мујезина Османа Аслана, који је преминуо услед инфаркта, који је данас доживео током обављања волонтерских дужности водича у џамији Аја Софији“, наведено је у саопштењу.

Пошто је турски председник Реџеп Тајип Ердоган претворио некадашњу Цркву Свете Софије у џамију – која је још раније претворена у музеј, на место мујезина (служитељ џамијски који муслимане позива на обавезну молитву – намаз) постављен је Осман Аслан. Међутим, према писању портала Orthodox times, Аслан је преминуо од последица срчаног удара на Светог Илију, 2. августа – и то у Светој Софији, после нешто више од месеца дана, откако је Ердоган донео указ о поновном претварању једне од највећих хришћанских светиња у џамију, пише подгорички портал ИН4С.

„Аслан је служио у Аја Софији од првог дана претварања у џамију као добровољац, обавештавајући муслимане о мерама коронавируса унутар зграде“, наводи грчки портал Прототема.

Вест је изазвала шок у турским медијима.

После 86 година, у Аја Софији је одржана потпуна муслиманска молитва, на веома пропагандистичкој церемонији, како би приказао Реџепа Тајипа Ердогана као вођу муслимана широм света, враћајући верницима историјски споменик као симбол освајања.

Уз подршку отоманског мача, Али Ербас, врховни имам и председник контроверзне Турске службе за верска питања, попео се на проповедаоницу Аја Софије.

– Отомански мач сматра се симболом освајања. У традицији Отоманског царства на проповеди у џамији постављају се два обележја као симбол освајања: зелена застава и мач, који се поставља на улаз у проповедаоницу – наводи грчки портал.

ИН4С / orthodoxtimes.com / protothema.gr / Спутњик

1 коментар

  1. Свети Илија ударио сатанисту на свој дан, славу Свети Пророк Илија и није изненађење нити за жалост: слава Господу+++

Comments are closed.