Пешке до Београда због отказа у школи

Живадин Дисић, узбуњивач и бивши професор у Основној школи „Свети Сава“ у Нишу, након шестодневног пешачења до Београда, већ једанаести дан штрајкује испред Врховног касационог суда у Београду.

живадин дисић
Фото: Приватна архива

Каже да већ дуги низ година протестује против непотизма и криминала у Нишу. Бившег директора ОШ „Свети Сава“ Владимира Калчића, пријавио је Агенцији за борбу против корупције „јер је запослио брата као благајника школе и узимао новац за издавање школског простора“, наводи Дисић. Он тврди и да је Калчић запослио три четвртине школског колектива за својих четири и по мандата као директор школе.

– Само неколико колега из школе се усудило да ми да подршку, али не и остали, јер су сви директорови људи, каже Дисић.

Наглашава да је то „све једна добро организована група против које сам ја немоћан без подршке институција“. Он је од 2008. године поднео више стотина пријава против високих функционера и директора школе у Нишу, због чега је, како каже – добио отказ. Као разлог за отказ наведен је његов физички и вербални сукоб са једним од колега у школи. Ипак, професор демантује ове оптужбе и позива се на изјаве сведока.

– Судија Данијела Радовић је поступила несавесно и није ни прочитала изјаву сведока да ја у тој критичној ситуацији нисам био ни психички ни физички агресиван, тврди Дисић.

Жали се и на судију Врховног касационог суда, Звездану Лутовац, јер је „копирала став нечасне судије Основног суда у решење које је потписала“ и одбила његов захтев за примену Закона о заштити узбуњивача. Дисић верује да је због свог честог узбуњивања јавности и штрајкова, постао непожељан и зато инсистира на примени закона који би га заштитио. Каже да се „замерио моћницима и да зато хоће да га униште“.

Овај професор историје је у знак протеста против „накарадног става Врховног касационог суда“ који му је овај захтев одбио, кренуо у протестни марш 28. октобра – пешке из Ниша у Београд. После шест дана пешачења, стигао је пред суд. Ту је већ једанаести дан и, како тврди, не планира да оде.

живадин дисић
Парк Мањеж / Фото: Wikipedia

– Све док се не испуне моји захтеви, ја одавде не мрдам. Добро сам се припремио и психички и физички, тако да могу да останем и до Нове године. Знам у које сам коло ушао и играћу до краја. Имам подршку пријатеља, породице и јавности, и то ми даје снагу. А хвала и Данасу, ви сте први београдски медиј који ме је саслушао, поручио је Дисић.

Подршка Београђана

Професор Дисић је тренутно у парку Мањеж. Наишао је на подршку пролазника који су му обезбедили шатор и доносе му оброке, вунене чарапе и саосећају с његовим проблемима.

Ива Хаднађ, Данас