ЗАОШТРАВАЊЕ: Русија прекида дипломатске односе са НАТО-ом

Русија је донела одлуку да од новембра прекине све дипломатске односе са НАТО-ом, саопштио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, јавља РТ. Лавров је рекао да Москва од 1. новембра, као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника.

сергеј лавров
Сергеј Лавров / Фото: АП

Подсетимо, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је раније овог месеца позвао да се одрже односи са Русијом, како би се избегао нови Хладни рат.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Москва од 1. новембра, као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника.

Поред тога, истакао је Лавров, такође од 1. новембра Русија обуставља рад комуникационе војне мисије НАТО у Русији и одузимају се акредитације представницима Алијансе.

Такође, обуставља се рад информативног бироа НАТО-а који је формиран при амбасади Белгије.

Нагласио је и да ће убудуће Алијанса морати да се обраћа руском амбасадору у Белгији и то ће бити једини начин да НАТО контактира Москву.

„Ако представницима Алијансе искоче нека важна питања могу да се обрате нашем амбасадору у Белгији који се брине за билатералне односе Русије и Белгије“, додао је Лавров.

Руски шеф дипломатије је објаснио и да је Москва ове одлуке донела јер Алијанса није дала никакво објашњење због чега је одузела акредитације руским дипломатама при НАТО-у.

сергеј лавров
НАТО / Фото: АП

Такође је навео и да између Русије и НАТО-а тренутно не постоје никакви контакти на нивоу војних представника, самим тим Москва се више неће претварати као да постоји перспектива да ће се било шта у вези са тим променити.

Подсетимо, представници НАТО-а су потврдили да су одузели акредитације осморици сарадника руске Мисије и наложили Русији да преполови број чланова сталне мисије са 20 на 10.

Иначе, Алијанса је већ протерала руске дипломате 2018. године реагујући на случај наводног тровања обавештајца Сергеја Скрипаља. Тада је акредитација одузета осморици чланова Мисије, а тројици је ускраћено издавање, па је Мисија свела број сарадника на 20.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.