ОФИЦИР И СВЕДОК ИЗ ПРВЕ РУКЕ: Изложба „Мумија – мали роман једног живота“ у Неготину открива заборављене детаље из националне историје

Историјски архив Неготина је, захваљујући сарадњи са колегама из истоветне институције у Ужицу, у Галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворио изложбу „Мумија – Мали роман једног живота“ аутора Жељка Марковића, из збирке Момчила Вуковића Бирчанина, приватног секретара краља Петра Другог Карађорђевића.

мумија
Бирчанин Портрет и знамење, Фото: С. М. Јовановић

Вуковић је надимак Мумија добио на Војној академији, а аутор поставке, уједно и директор ужичког архива, тврди да је назив заслужен, баш „као што су се на сувом канарском ваздуху мумифицирали Вуковићеви кофери препуни рукописа и фотографија“.

– Митровић је 2006, током боравка на Тенерифима, упознао Немицу Јоану Мари Хер, поћерку покојног Момчила Вуковића Бирчанина, који је у дворској служби био све до 1948, када се краљ одселио у Америку – објашњава Ненад Војиновић, директор Историјског архива у Неготину.

мумија
Драгољуб Ацовић, Фото: С. М. Јовановић

Занимљиво је да изложба почиње од Момчиловог оца, Драгољуба Вуковића којем је кум био Неготинац и гардијски генерал Петар Живковић, чије се име везује за обарање династије Обреновић и „Белу руку“ – официрску клику која је ликвидирала Аписа. Још је један Неготинац одредио судбину Момчиловог оца – генерал Јован Атанацковић, који ће му наредити да после обдукције, у највећој тајности, сахрани краља Александра Обреновића и краљицу Драгу…

Ненад Војиновић / Фото: С. М. Јовановић

– На планини Тихуана, на шпанском острву Тенерифе, у канарском селу се Жељко Марковић помолио пред православном иконом Светог Николе коју је ратне 1914. Момчиловом оцу, у Нишу, поклонио принц Ђорђе Карађорђевић. Са реликвијом испод шињела, Драгољуб је прешао Албанију и Кајмакчалан, а икона је из Србије најпре стигла у Минхен, па на Тенерифе – заједно са рукописима и свим другим списима, фотографијама и рачунима које је донела удова Хер, потоња Фром, поћерка покојног господина Момчила Вуковића. У децембру 2017, аутор ове изложбе, Жељко Марковић, вратио ју је у Србију – наглашава Војиновић.

Фото: С. М. Јовановић

Изложба до сада необјављених фотографија и докумената из збирке Момчила Вуковића Бирчанина ће пред Неготинцима бити до првих дана новембра…

Фото: С. М. Јовановић

– Мумија Момчило Вуковић Бирчанин је сведок времена и он о њему сведочи поштено, без претензија, без тврдњи да зна оно што не зна, али зна шта је видео, зна у чему је учествовао, зна где је био и он нас о томе обавештава прецизно, јасно, искрено. Недостатак лажи у исказу Момчила Вуковића Бирчанина је толико драматичан, толико фрапантан и толико вредан поштовања, да ми морамо да му се у свим приликама, поготову као што је ова у Неготину, поклонимо и кажемо: „Хвала“ – закључује члан Крунског већа краљевске породице Карађорђевић, Драгољуб Ацовић.

С.М. Јовановић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.