ПРОПУСНИЦЕ ЗА СВЕ ОСИМ ЗА МАРКЕТЕ? Лекарски део Кризног штаба тражи пооштравање епидемиолошких мера

Ни пред нову седницу Кризног штаба, која се очекује ове седмице, стратегије лекарског и политичког дела нису ништа ближе.

ковид пропуснице
Медицинари сматрају да „зелене пасоше“ треба увести и у тржне центре / Фото: Танјуг

Медицинари и даље траже прелазак на онлајн наставу у свим школама бар на 10 дана и проширивање примене ковид-пропусница, док је представницима државе много ближа опција да се сачека седам до 10 дана, да се прво види ефекат увођења „зелених сертификата“.

Док се медицински део штаба припремао да на данашњим консултацијама прецизно формулише захтеве, др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, најавио је да нам, што се тиче противепидемијских мера, следи пауза:

– Став Министарства здравља је да ћемо сачекати седам до 10 дана и ако буде позитивног ефекта бићемо задовољни, ако не буде, Министарство ће на Кризном штабу тражити ригорозније и много ефективније мере – рекао је Ђерлек.

Лекари у Кризном штабу, међутим, сматрају да нема времена за чекање. Јуче је инфекција потврђена код готово сваког трећег тестираног: од 19.718 узорака, 5.908 је било позитивно, а 62 оболелих је преминуло.

– Наш захтев је јасан: ограничавање окупљања, прелазак школа на онлајн наставу бар на 10 дана које би требало искористити да се више деце старије од 12 година вакцинише – речено је Новостима у медицинском делу Кризног штаба. – Само са једном дозом вакцине код најмлађих постигли бисмо значајне ефекте. Друго је питање да ли уз оволики, потпуно несхватљив, одијум према вакцинацији то може да се спроведе. Ситуација је лоша: и деца сада све чешће и све теже оболевају. Вирус је у великој циркулацији и то не може да се заустави само пропусницама за кафане и то после 22 сата. Тражићемо да се оне уведу за све затворене просторе, изузев, можда, за прехрамбене продавнице, али уз стриктно поштовање броја купаца према величини објекта.

ковид пропуснице
Фото: Илустрација

Од синоћ важе и санкције за непоседовање ковид-пропуснице, која је од суботе у 22 услов за боравак у угоститељским објектима у затвореном. Како међу грађанима још има недоумица, Влада Србије подсетила је да су ковид-сертификати заправо дигитални зелени сертификати, које сваки грађанин добија када се вакцинише против короне или када добије резултат ковид-теста. Ковид-пропуснице, по одлуци Владе Србије, обавезни су да имају и запослени у ресторанима који раде после 22 сата, као и ковид-редари.

Дигитални зелени сертификат се може добити преко е-Управе на мејл адресу, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије. Сертификати се издају по четири основа, од којих треба испунити један: доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине (до 210 дана), негативан PCR тест не старији од 72 сата, негативан антигенски тест не старији од 48 сати, доказ о прележаном ковиду у претходних седам месеци, који се потврђује позитивним тестом, и позитиван тест на антитела (ИгГ), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.

Увођење ковид-потврда засад није значајније подстакло имунизацију, или бар такав утисак стичу на вакциналним пунктовима. Више је заинтересованих за прву дозу него раније, али то ипак није значајно повећање. То још, наравно, може да се промени, али пут до колективног имунитета је још дуг, а епидемиолошка ситуација на ивици катастрофалне.

Не важе налази од приватника

Иако се велики број заражених короном тестирао и лечио код приватника, њихови резултати и даље се не признају, па не могу да добију ковид-сертификат. Премијерка је у петак најавила да ће се о том проблему расправљати протеклог викенда, али је из владе јуче саопштено да се признају само резултати државних установа. Иако многи приватници позитивне резултате шаљу „Батуту“, њих нема у ковид-сертификатима.

Из владе упозоравају грађане да не наседају на понуде за брзе тестове испред клубова, јер се уз њихов резултат не може добити зелени сертификат.

Без гужве на Београдском сајму: Још је рано да ковид-пропуснице утичу на пораст броја заинтересованих за прву дозу вакцине, каже за „Новости“ др Зоран Бекић, координатор вакциналног пункта на Београдском сајму. Он наводи да је разлог гужве у суботу био долазак већег броја странаца. Према његовим речима, прву дозу антиковид цепива на Београдском сајму дневно прими од 350 до 500 људи. (И. К.)

Б. Радивојевић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.