Британија одобрила прву пилулу против ковида

У новембру су британски службеници објавили да су осигурали 480.000 третмана молнупиравиром.

молнупиравир
Фото: Илустрација

Велика Британија дала је условно одобрење за употребу антивирусног лека против ковида-19 компаније Мерк, прве пилуле која се показала успешном у лечењу озбиљних симптома заразе корона вирусом.

Уједињено Краљевство је прва земља која је одобрила третман молнупиравиром, мада за сада није познато када ће тачно овај лек бити доступан, пише АП.

Лек је добио лиценцу за примену код особа старијих од 18 година које су позитивне на ковид-19 и имају барем један фактор ризика за развој тешке болести.

Што је молнупиравир и колико је ефикасан?

Многи сматрају да је молнупиравир одлично решење јер се тако можемо лечити против корона вируса без хоспитализације, наводи Си-Ен-Ен.

Наиме, када се пацијенту дијагностикује зараза ковидом-19, он може да започне терапију овим леком и два пута дневно у року од пет дана да узима четири капсуле од 200 милиграма (укупно 40 таблета).

– За разлику од вакцине, која изазива имунолошки одговор, молнупиравир омета репликацију вируса – рекао је Санџаја Сенанајаке, специјалиста за заразне болести Аустралијског националног Универзитета.

Прелиминарни резултати треће фазе клиничких испитивања које је спровела фабрика Мерк на више од 700 невакцинисаних пацијената показали су да би пилула могла да смањи ризик од хоспитализације или смрти за приближно 50 одсто у поређењу са пацијентима који су узимали плацебо.

Учесници су током испитивања добили таблету или плацебо у року од пет дана од почетка симптома заразе, а у току од 29 дана нико од оних који су добили молнупиравир није преминуо, за разлику од оних осам испитаника који су примили плацебо.

Фазе клиничких испитивања

Да би било одобрено, цепиво или лек морају да прођу кроз три фазе клиничких испитивања. У првој фази учествује мањи број испитаника, обично између 20 и 100 (или ређе неколико стотина) па се њоме утврђује прелиминарна процена сигурности и учинковитости лека.

У другој фази се ефикасност вакцине или лека тестира на већем броју испитаника, обично између 50 и 300, па се анализирају различити начини имунизације, односно примене доза.

У трећој фази учествује највећи број испитаника – од више стотина до више десетине хиљада, у зависности од болести за коју се развијају лек или вакцина. У овом тренутку се одређени кандидат упоређује са плацебом да би се испитала стварна успешност развијене вакцине или лека па се додатно тестира сигурност и утврђују нуспојаве.

молнупиравир
Фото: Илустрација

Ограничене залихе

Компанија Мерк је саопштила да до краја године може произвести 10 милиона третмана, али да је велики део тих залиха већ откупиле владе широм света.

Азијске земље похрлиле су са наручивањем овог најновијег потенцијалног лека против ковида. Према подацима аналитичке компаније, већ је најмање осам земаља азијско-пацифичке регије, укључујући Нови Зеланд, Аустралију и Јужну Кореју, потписало уговоре или су у преговорима о набави лека који производи америчка компанија Мерк.

У новембру су британски службеници објавили да су осигурали 480.000 третмана молнупиравиром.

– Ово је историјски тренутак за нашу земљу јер је Велика Британија сада прва земља на свету која је одобрила антивирусни лек против ковида-19 који се може узимати код куће – рекао је британски министар здравства Саџид Џавид.

Могуће нуспојаве?

Компанија Мерк за сада није открила појединости о могућим нуспојавама узимања молнупиравира, осим што је навела да је њихов ниво био сличан код оних испитаника који су узимали лек и оних који су примали плацебо.

С обзиром да лек циља ензим који корона вирус користи за репродукцију и убацује грешке у његов генетски код, неки стручњаци сматрају да би молнупиравир потенцијално могао да узрокује мутације које доводе до неких дефеката или тумора.

Током студије испитаници, и мушкарци и жене, добили су упутства да користе контрацепцију или се суздржавају од интимних односа. Труднице су биле искључене из студије. Из компаније Мерк су изјавили да је лек сигуран када се користи у складу са упутствима.

молнупиравир
Фото: Илустрација

Цена лека

За сада није познато колико ће азијске земље платити набавку тих пилула. Сједињене Државе пристале су да плате 1.2 милијарде долара за 17 милиона третмана ако лек буде одобрен, што значи да би САД у том случају плаћале око 700 долара по третману.

Аналитичари су утврдили да би производња третмана молнупиравира, на основу прорачуна цене сировина, требао да кошта око 18 долара. Џинтарис Готам, који се бави анализом приступа лековима, казао је да је уобичајено да фармацеутске компаније намећу велику надокнаду на лекове, али је додао да је ипак био изненађен кад је видео високу цену молнупиравира.

Компанија Мерк није потврдила да ли су процене аналитичара тачне, али је у изјави за Си-Ен-Ен навео да ти прорачуни не узимају у обзир трошкове истраживања и развоја.

– С обзиром на то да није за сада одобрен за употребу у САД-у, још нисмо утврдили цену за молнупиравир. Имамо предуговор с америчком владом и та цена је специфична за одређену количину молнупиравира те не представља договорену цену за САД или било коју другу земљу – поручили су из компаније.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.