Умро Фред Имендорфер, Американац који се борио за афирмацију лика и дела Николе Тесле

У недељу 14. новембра преминуо је Фред Имендорфер (Fred Immendorfer), рођен 21. новембра 1955. у Њујорку, изузетан поштовалац лика и дела Николе Тесле и члан Управног одбора Теслине научне фондације из Филаделфије (ТНФ), задужен за организовање прослава и Конференција о Тесли.

фред имендорфер
Фото: ТНФ из Филаделфије

Напустио нас је човек који се неуморно борио да славни српски научник добије своје заслужено место у науци, како у САД, тако и широм света – саопштили су из ТНФ.

„На самом почетку рада наше организације далеке 2005. и на нашем првом јавном предавању у Градској библиотеци у Филаделфији појавио се Фред са својим сином Давидом. Предавање ми је тешко ишло јер је то био мој први јавни наступ, али Фреду није сметало да после завршеног предавања остане са мном још дуго и тражи одговоре од мене: Који је следећи корак у раду ТНФ? Шта ћемо урадити да Тесла добије место у свету које му припада?

Нисам имао одговоре, али сам предложио да их заједно тражимо. Током свих ових година заједно смо нашли многе начине и путеве за промовисање Тесле“ – присећа се Никола Лончар, председник ТНФ.

Фред Имендорфер и Никола Лончар ступили су у везу са менаџером хотела Њујоркер у Њујорку, Џоом Кинијем (Јое Kinney), и остварили заједнички сан да организују конференције у хотелу у коме је Тесла живео и да у собе 3327 и 3328 унесу више информација, слика и плаката о Тесли, као и да покрену Тесла музеј у лобију хотела.

Прослава Теслиног рођендана у Националном историјском парку независности у Филаделфији / Фото: ТНФ из Филаделфије

„Често ми је понављао да морамо што више да радимо са младима и њих да подучавамо, као и да наш рад треба да буде волонтерски. Такође, на самом почетку, Фред је тражио да идемо у Управу једног од најважнијих историјских места (парка) у Америци и да затражимо дозволу за прослављање Теслиног рођендана. Ренџери никад нису чули за Теслу, нити су веровали да је такав човек уопште постојао.

Донели смо им гомилу докумената и кад су се уверили у допринос нашег научника развитку човечанства – до дан данас, сваке године добијамо одобрење за прославу Теслиног рођендана у Националном историјском парку независности (Independence National Historical Park) у Филаделфији. Та прва прослава 2010. коју су организовали Фред и Давид (његов син) са пријатељима била је нешто незапамћено и до тада невиђено. Верујем да никада и нигде Теслин рођендан 10. јул није слављен на такав начин и да је окупио толико младих музичара, уметника, научника и публике из целог света“ – додаје Лончар.

Постхумно додељен орден „У духу Тесле“ (Tesla spirit award) / Фото: ТНФ из Филаделфије

Фредово предавање о Тесли у хотелу Њујоркер, пре две године било је толико емотивно да су се виделе сузе у његовим очима, као и код других учесника Конференције. Фред се сада „преселио“ код нашег и његовог Тесле, а Теслина научна Фондација (ТНФ) из Америке му је постхумно доделила орден „У Духу Тесле“ (Tesla spirir award).

Марина Булатовић, ПР ТНФ

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.