Алармантно! Новом Београду прети ПОТОП (ВИДЕО)

Насип је јуче 22. новембра 2021. пробушен у наставку Омладинских бригада (између блока 70 и 70А) где се прави нови огроман сплав на Савском кеју, да би се спровели каблови до њега кроз прокопану рупу.

насип
Велику пукотину готово по целој висини насипа открили су грађани још 19. новембра 2020. и пријавили надлежнима / Фото: Архива Хронографа

Оштећење насипа је кривично дело. Али сплавари очигледно не хају јер имају Весићеву подршку, који од 2015. године обећава решавање проблема сплавова. На овом месту је насип најнижи у блоковима. Чека се зима са много снега, коју ће пратити високи водостаји. Истовремено вода куља из насипа код зграде Градског зеленила у Блоку 70 јер се пробушило неко од водоводних црева која су противзаконито постављена кроз насип. Ова вода која протиче кроз насип шири рупу кроз коју је црево провучено.

Експерти су рекли да са оваквим оштећењима насип може да се уруши за неколико сати, а када се то деси, чеони талас ће се кретати са великом брзином, и рушиће све пред собом. Материјална штета ће се мерити милијардама евра: станови, аутомобили, лифтови, обданишта, школе, јаслице… неће их бити.

Видео од 22. новембра 2021, бушење насипа између блока 70 и 70а: Савски насип је поново прокопан јер се поставља нови сплав!

Послали смо огроман број дописа надлежнима због бушења насипа. Први допис смо послали 2018. године када смо открили да вода цури из насипа, и тада смо закључили да су власници сплавова бушили насип да би провукли водоводне цеви до сплавова.

Када се градио гасовод уз насип, у ископаном каналу за гасовод смо видели, и снимили, више од 40 црева и цеви која су била под земљом и која улазе у насип.

Главну одговорност за ситуацију на насипу сноси Соња Божовић, секретар за инспекцијске послове града Београда, која нам је писала немуште одговоре у нади да је тако испунила неке правне форме, а није. Иако је обавештена да је насип избушен на великом броју места и добила слике и видео снимке који показују црева која пролазе кроз насип, као и воду која цури из насипа на више места јер су црева пукла, секретарка Божовић није наложила да се насип санира, нити да се починиоци казне, што јој је законска обавеза.

Потом смо информисали Градско веће града Београда које је надлежно да контролише рад градских служби па и инспекције. Градским већем председава градоначелник, а члан већа је и заменик Весић. Весић је одмах проследио наше писмо секретарки Божовић на коју смо се жалили, а она нам је опет немушто одговорила на захтев да спроведе закон и заштити грађане од поплава. Овај захтев није испунила. Поново смо обавестили градоначелника, Весића и Градско веће да проблем није решен. Одговор нисмо добили.

Јавно комунално предузеће Београдски водовод и канализација (БВК) је прикључило сплавове на водоводну мрежу, при чему тврде да нису надлежни за црева од водоводног прикључка до сплава због којих је насип избушен. Насип, кажу, није њихова надлежност него надлежност Србијавода. Србијаводе тврде да ништа немају са водоводним цевима и цревима јер је то посао Београдског водовода и канализације.

Напомињемо да је Градоначелник Београда, Зоран Радојчић, већ начинио штету на тај начин што је у емисији Београдска хроника 15. маја 2021. године омаловажио опасност ових оштећења савског насипа и дао подршку градским службама да не спроводе законе. На сличан начин је погрешан сигнал послао градској управи заменик Градоначелника Горан Весић тако што је више пута у медијима најавио решавање проблема сплавова кроз нови закон (постоје такве изјаве од 2015. године, а можда и раније) иако решења за наведене проблеме постоје у постојећој регулативи која се не примењује.

Видео од 21. новембра 2021: Вода куља из насипа, преко пута зграде Градског зеленила у блоку 70: ВОДА ПОНОВО ЦУРИ ИЗ НАСИПА У БЛОКУ 70!

Тако се сви „праве блесави“ иако савски насип брани од поплава цео Нови Београд. Више од 100 хиљада људи живи на мање од 2км до насипа, на равном терену. Многобројне школе, јаслице, обданишта, зграде, продавнице се налазе у непосредној близини насипа.

Проф. Бранко Ђорђевић је указао да до пробијања насипа може доћи за неколико сати на местима где је пробушен и да чеони талас воде има такву снагу да ће рушити све пред собом. Надлежни су опуштени јер су поплаве 2014. прозвали хиљадугодишњим водама, а сада могу да се правдају и климатским променама. Тада је погинуло 56 људи и штета је износила 1.7 милијарди евра. Уместо да ојачавају насип због климатских промена, они допуштају да се угрожавају животи и имовина огромног броја људи.

Савски насип

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.