ЕУ уводи санкције Пољској и Мађарској?

Европски парламент управо је усвојио резолуцију којом је позвао Европску комисију да „хитно делује“ и примени механизам по коме се коришћење средстава из европских фондова условљава поштовањем владавине права, пошто је прошлог месеца највиши суд ЕУ-а одбацио тужбу Мађарске и Пољске против тог механизма.

санкције
Фото: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

ЕП „позива Комисију да хитно делује и да одмах примени механизам условљености владавином права“, наводи се у резолуцији усвојеној на пленарној седници у четвртак с 478 гласова за, 155 против и 29 суздржаних, преноси Хрватска радио-телевизија.

Европски парламент такође „наглашава да је крајње време да Комисија испуни своје дужности чувара Уговора и одмах реагује на озбиљна кршења начела владавине права која су у току у неким државама чланицама, а која представљају озбиљну опасност за финансијске интересе Уније у погледу праведне, законите и непристрасне расподеле средстава ЕУ, посебно у оквиру подељеног управљања“, те истиче да „свако одлагање може имати озбиљне последице“.

Највиши суд ЕУ одбацио је прошлога месеца тужбу Пољске и Мађарске против европског механизма којим се за нарушавање владавине права неке земље чланице кажњава ускраћивањем новца из европских фондова.

Мађарска и Пољска поднеле су појединачне тужбе Суду Европске уније у којима су затражиле да се Уредба поништи, тврдећи да је она противна Уговорима о ЕУ-у.

Мађарској и Пољској још није одобрен национални план за опоравак иако су пре неколико месеци предале своје планове Европској комисији. Те две земље су прво блокирале доношење плана за опоравак ЕУ од пандемије, да би на крају компромисно пристали на одлагање примене механизма условљености до пресуде Суда ЕУ.

Варшава и Будимпешта поручују да је реч о идеолошки мотивисаној пресуди, као и о задирању у државни суверенитет.

Механизам покрива случајеве у којима је европски буџет директно угрожен кршењем владавине права.

Европарламентарци су резолуцијом поздравили поменуту пресуду и поручили да „неделовање и благи приступ према олигархијским структурама и системском кршењу владавине права слаби ЕУ и нарушава поверење њених грађана“.

ХРТ / Хронограф