Зашто је у центру Новог Сада пуштено 50.000 стерилних обојених тиграстих комараца

Средином прошле недеље у центру Новог Сада пуштено је 50.000 стерилних мужјака азијског тиграстог комарца обојених флуоресцентним бојама.

тиграсти комарац
Фото: Pixabay

Тиме је завршено пуштање из серије од укупно 200.000 јединки, које је почело почетком августа, а део је пројекта за контролу ових инсеката на еколошки прихватљив и одржив начин.

Циљ овог пројекта је изналажење нових начина за сузбијање ове инвазивне врсте комараца која може да преноси вирусе денге, чикунгуље и зике, а такође и срчаног црва паса.

Идеја је заснована на томе да се женке азијског тиграстог комарца паре само једном у току живота и ако то учине са стерилним мужјаком не остављају потомство.

Као део интегрисаног сузбијања штеточина, техника стерилних инсеката (СИТ) има за циљ да смањи број комараца и тиме потенцијално заустави ширење болести у циљаном подручју.

Када је реч о комарцима, техника подразумева отпуштање стерилних мужјака који се не хране крвљу, и због грађе усног апарата, физички не могу да убоду, па самим тим не могу да преносе болести.

Ова техника прилагођена је борби против комараца који преносе болести (комарци вектори). СИТ утиче само на врсту комараца чији се мужјаци отпуштају. Код СИТ нема нежељених и неповољних утицаја на животну средину.

тиграсти комарац
Тиграсти комарац / Фото: Pexels – Pixabay

Техника се примењује у Италији и Шпанији, а прелиминарна истраживања су почела у Црној Гори, Немачкој, Француској, Хрватској, Србији, Швајцарској и Португалији, преноси портал 021.