Француски генерал устао у одбрану Путина: Не верујем да су Руси одговорни за Бучу

Генерал француске војске Винсент Деспор је био гост водитељке Лоренс Ферари овог понедељка у емисији Ла Матинал, на једном од најгледанијих инфо канала у Француској CNEWS-у. Говорио је о масакру у Бучи (Украјина), за који полако али сигурно западни званичници оптужују Русију.

француски генерал
Фото: Printscreen

Ова вест је главна од јутрос у свим француским медијима и пре икакве истраге већ се говори о ратном злочину који су починили Руси. Иако је француски председник Емануел Макрон реаговао, овај француски генерал има мало другачије мишљење o целокупнoj ситуацији и догађају у Бучи.

Док су контроверзе око могућих ратних злочина на овом локалитету у близини Кијева у пуном јеку, Москва је директно оптужила Украјину да је инсценирала почињене злочине. „У периоду када је овај локалитет био под контролом руских оружаних снага, ниједан локални становник није страдао од насилних акција“, бранило се Министарство одбране Русије у саопштењу за јавност.

Верзија коју у великој мери поткопавају Украјинци и њихови западни савезници који, напротив, окривљују Русију за многобројне случајеве мучења и убистава у Бучи. Ако је коначна процена још неизвесна, помиње се смрт неколико стотина људи. Британска министарка спољних послова Лиз Трус рекла је у недељу да ће Велика Британија „у потпуности подржати сваку истрагу Међународног кривичног суда“. Украјински председник Володимир Зеленски оптужио је Русију да је починила “геноцид”.

Француски генерал Винсент Деспор који има импозантну војну каријеру и који је више пута био одликован за своје заслуге, од чега и медаљом легије части, има другачије виђење целокупне ситуације око догађаја у Бучи.

“Да су овако нешто учинили Руси, Владимир Путин не би пустио инспекторе Међународног кривичног суда на лице места”, размишља логички француски генерал и наставља, “Затражио је истрагу (Путин – напомена уредника), ако је поштен, ако су то Украјинци, допустиће наставак истраге и то је евидентно и оно што се ја надам. Треба оставити правду да говори, да истражује и говори и на њој је да каже шта се десило”.

Реакција запада на догађаје у Бучи подсећа на догађаје у Рачку 1999. године који су били повод за Нато агресију према Србији и Црној Гори. Тада су српске снаге оптужене за наводни масакр над албанским цивилима које је касније и суд у Хагу одбацио и није уврстио у оптужници Слободану Милошевићу. Русија данас није Србија 1999. године и видећемо како ће се ствари одвијати.

Сви Срби у Паризу