Марија Алимпић: РУДНИКА НЕЋЕ БИТИ!

Ћутим ових дана на нека дешавања јер свако има право на избор, с ким ће, да ли ће, истина или шарена лажа и тако даље. Међутим, то право се неретко укида мени, мада верујем да нисам једина.

марија алимпић
Фото: Н1

Није довољно ни што ћутим на неке ствари. Не, не. Мораш да си с њима. У неки чопор, па ти гледај. Како кажу ови у СНС, ако ниси с њима онда си непријатељ њихов лични, државни, непријатељ развоја и просперитета. Исту мантру користе и они наизглед други, супротстављени СНС – у само по питању власти.

Што у групи на Фејсбуку, што на мој лични профил и то на објавама које немају везе са животом, добијам већ непримерене коментаре.

Зашто, ето, ја нећу на овај протест и зашто не позивам људе на њега. Пре три године се десило исто – притисак, јер нисам хтела да се играм еколошког устанка са Ћутом који је резултирао мојим изношењем истине. Ти људи не знају за срам, тад су покушали да фингирају да су нас звали на протест објављивањем саопштења за јавност које су нам наводно послали, а ми никад добили. Мада и да јесмо, нисмо ми огласна табла, нарочито не Ћутина.

Зашто не идем сутра? Тражили сте, гледајте.

О Сави Манојловићу који се опет гура да преузме причу не вреди много трошити речи. Укратко: укинуо цензус тј. укинуо референдум Вучићу на бесу и о истом трошку разбио блокаде. Тражио мораторијум за УКИНУТИ пројекат „Јадар“ не би ли га тако вратио у живот и уживо у Утиску недеље лагао како су то хтели локалци.

Годинама завлачи народ петицијама које не вреде ничему осим да скупи базу података мејлова којом се после може трговати.

Навукао вас сад на изборе и ништа. Навукао вас да сами испред РТС-а са њим тражите дијалог и дебату са Рио Тинтом, који такође траже Вучић, Брнаба и Рио Тинто, а сад вичемо у глас да нећемо кад је ђаво однео шалу. Др правних наука са нула правних акција против било чега у диктатури у којој он „ради“ на државном Институту за управно право, где изгледа ради искључиво трећу смену, пошто не видим како би се дању могао појавити, а да се не клонира. Пријатељ фра Грише који је, како рече један добри човек из дијаспоре, „демолирао тамошњу цркву“. Овај пут, СавоА у улози студента (биће на које је српски народ вазда осетљив, те је стога згодно за манипулацију) креће у одбрану достојанства клерофашиста, како рече једна фина тета овде на страници. Да се наш бранич СавоА сачува од свих недаћа прелазећи албанске голети, брину добри људи из сектора за кулинарство. Што они умеју да скувају за сваког по нешто, а рецепт увек исти и поједе се у сласт, ‘ајд сад признајте да су мајстори свог заната. Овај пут готовом јелу заборавили да спакују освежење, али ту су шкоде. Слике у прилогу. Срећа што су наше марадоне испале из оног натицања, јер да нису, СавоА би се и даље морао мученички борити против изборне крађе и Рио Тинта на трибинама у Швабији са фра Гришом. Пикси је толико учинио за свесрпско спасење, а ви се нешто буните.

марија алимпић

Како употребна вредност оног „студент“ одбија да девалвира упркос инфлацији, ту је још један сад јесте – сад није, студент. Симпатичног Бјелића пратимо још од кад га је једна дива (пријатељица др мр пр правних наука и пропала јутјуберка) поставила за нешто у свом покрету. Не бори се Бјелић само противу Рио Тинта. Бори се веома успешно и против изборних крађа, као ономад око РИК-а са још својих љутих опозиционо настројених колега. Главне звезде тог децембарског, или да кажем, новогодишњег програма били су Никола Ристић, Иван Бјелић и Емилија Миленковић. Сви троје из НВО сектора, тачније из Кровне организације младих.

Николу Ристића можете видети на снимку како у подкасту пријатељски чаврља са младом надом СНС-а. Оснивач је фирме ДП Медиа („агенција која се бави комуникацијама цивилног друштва на нашем тржишту“) чији су партнери: Дојче веле, Грађанске иницијативе (Сребреница геноцид, Мирдита…) Црта, КОМС, Fake news трагач итд.

Интересантно је да су решењем од 30. марта 2023. које је потписала Брнабић, све три наше младе опозиционе наде које спасавају Србију од свег зла које чини Влада Србије, а Бјелић и од највећег, тј. од рудника литијума, постављени за чланове Савета за младе за који стоји: „КАО САВЕТОДАВНО ТЕЛО ВЛАДЕ, САВЕТ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ДА СЕ ГЛАС МЛАДИХ ЧУЈЕ И УВАЖИ, ТАКО ДА МЛАДИ МОГУ УЧЕСТВОВАТИ У ИЗРАДИ, СПРОВОЂЕЊУ И ПРАЋЕЊУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ЈАВНИХ ПОЛИТИКА.“

марија алимпић

Није то решење од пре десет, двадесет година. Не. У време издавања овог решења Бјелић је истовремено и у Марш са Дрине, покрету који на све начине покушава да се прогласи вођом, кровном… бла, бла… штагод. Како је ова диктатура плодоносна својим најљућим противницима! Колико онај ђетић Ким Џонг Ун има још да учи и пасуља да поједе да би досегао ове висине…

Кад се приказивао тај новогодишњи програм, кажу ови из Ало да иза нашег студентског покрета отпора стоји нека моћна држава. Ето нисмо знали да је и држава Србија моћна, добро је да сад то знамо.

марија алимпић

Треба ли да чуди што Брнаба васпоставља НВО сектор и у складу са само њој познатим дубинама „здравог“ разума, уводи невладин сектор у владин? Не, јер и сама Брнаба је долетела на крилима тзв. невладиног америчког сектора, Наледа и Ист вест бриџа.

Ајмо даље. ПроГлас. Сви знамо од оснивања прогласа да су ту Грађанске иницијативе и најважније од свега, уважени професор РГФ и академик који на скупу у САНУ није зуцнуо, ма ни кинуо ништа против рудника, светски познат вулканолог Владица Цветковић кога сви опоненти рудника просто ужасавају јер неће да причају више о томе, а он неће да литијум остане под земљом. (Снимак у прилогу). Како то говорници против рудника попут Цеце Бојковић и Миодрага Мајића нису имали проблем да праве покрет са неким ко има тако супротне ставове по суштинским питањима? Како то да је Владица Цветковић одржао највише трибина ПроГласа? Да ли су они све те трибине одржали о свом трошку и да ли су сами плаћали путовања по Србији? Ако нису, ко је платио и зашто нама нико не плаћа ангажман у ЗЈР? Зашто су неки исплативи некоме, а неки нисмо?

ПроГлас је изашао са саопштењем које парафразирам и разумем овако: О руднику треба расправљати, али да то ураде они кад скину Вучића и мало седну они у фотеље. Дакле, овде се ради о томе ко ће да преговара. Ми који изричито НЕЋЕМО рудник не можемо радити заједно са онима који га у крајњој инстанци хоће, али под својим условима.

ПроГлас је и бивши председник САНУ, академик Костић који се Косова и Метохије одрекао бар два пута де факто и де јуре. То је став многих прогласоваца. А ми да верујемо да се неће одрећи Јадра и Рађевине? Јес’, кад би се зезали. Има и ПроГласоваца који не да уста не отворише да Срби нису геноцидни, него вероватно и потврдише да јесмо. Колико је тема рудника непресушан извор за оне који би у политику без да смеју ичим другим да се баве него да прежвакавају рад ЗЈР, показује и несуђена председница Ужица, Ивана Парлић која све време упире прстом у ПроГлас, а онда правац протест са њима.

На протест позивају и они који за Републику Српску кажу: „Један националистички ентитет који прави проблем животу целом Балкану, ако ћемо право, коначно и животу нама у Србији и Босни и Херцеговини, онда бих врло навијала за то да се смање ингеренције те једне националистичке и агресивне…“ Ово је изјавила Биљана Стојковић, председнички кандидат Морамо (паткари, зелено леви, заједно, Зеленовић, Ћута…) за чију председничку кандидатуру су потписе у Лозници скупљали из Не дамо Јадар.

Кад смо код зелено-левог истуреног одељења Бундестага за тржиште Југоисточне Европе, ко је то нама доводио и дочекивао Виолу фон Крампон у Јадру, која рече да они овај литијум хоће па хоће?

Ма толико тога има да ја могу фељтон да пишем, а можда и хоћу. Кад је „ова Марија“, како рече један, проблем ‘ајде да стварно видимо зашто. Зато што неће да се игра млаћења празне сламе за медијску пажњу и политичке поене, зато што хоће да са овим заврши и врати се свом животу, зато што не дозвољава да јој било ко вређа ни породицу ни Удружење изношењем лажи, зато што се овде не ради о разликама у партијској политици која ме не дотиче, него о суштинским питањима кључним за опстанак Србије и свих који у њој живе, против чега раде и режим СНС и они који се представљају као опозиција. Ради се о суштини коју сам научила баш од оног који је кроз цело моје одрастање био доследан таквим својим уверењима, а који многима смета управо због тога. Код нас није данас овако, сутра онако јер је истина непролазна категорија.

Ми смо ретко удружење које није стављено ни под какву кровну организацију, ни под чију контролу и као такви смо реметилачки фактор. А и то нас баш брига.

Једина њихова одбрана је „она је оваква, онаква, она неће да се игра с нама кмееее“. Нећу, као што нећу ни рудник, имате неки проблем с тим? Имамо ми и те како чланова и сарадника, таман колико треба, али нисмо будале да вам их дајемо на тацни. Питање је, како ви можете са свим наведеним?

марија алимпић
Марија Алимпић

Да ли вам ја, као неко ко већ пет година ради ово што ради са нула динара личне користи као и сви моји у удружењу, са великим издацима и ужасним претрпљеним штетама, као неко ко је покренуо све ово док су данашњи „борци“ улазили у седамнаесту годину ћутања и утврђивања цене за продају својих имања Рио Тинту, делујем као будала коју ће да воде горе наведени? Да ли мислите да ћу због лајкова и коментара оних који или не добацују до ових истина или то не чине из интереса, мењати ставове по овако кључним питањима и играти се представа? Шта ја имам да тражим са неким за кога је НАТО бомбардовање 1999. тек „интервенција“, са неким ко слини по амбасади Сједињених злочиначких држава, ко води Крамонку по Србији која нас прави будалама, е она враћа српску земљу српском манастиру док и рукама и ногама копа да останемо без Косова и Метохије, са онима за које патња Срба на Косову и Метохији не постоји и која се мери шопингом, баш као што то ради и Брнаба? Са онима који би да укидају Републику Српску? Они који не смеју да такну ни у један стваран проблем СНС режима као што је пљачка века у Бору и уништавање живота народа Источне Србије који су отписани потпуно? Ево сад ће, само да се врате са летовања. Они би да им ја поверим живот свог детета на одлучивање док демонстрирају како за њих не постоји живот народа на истоку земље и док се одричу делова територије са све људима. У чему се то тачно разликује од овог што Вучић ради? Они кажу наглас, а он уради док народу сервира лажи.

Немате ви појма шта су Рађевци. Није знао ни Рио Тинто, али, ево, полако учи, што и вама предлажем.

марија алимпић

СНС мора да иде са власти, али не из Србије јер морају да одговарају за све плус за ово што нам убацују своје где год стигну, а оне који су за тужилаштво држе као мало воде на длану да би због њих изгледали боље. Али немојте мислити да због тога што константно радимо против овог режима можемо бити корисни идиоти Хилови за његову Б екипу.

Рудника неће бити, а они који су радили за то да га буде и они који су радили на томе да се ово одужи ће кад – тад одговарати. Спискови се сами праве.

Сад, ако би могли мало да ми се макнете, Чеда Веља из Рио Тинта чека своју дневну дозу Рађевине. Али ако баш нећете, нека, наћи ће „ова Марија“ времена из вас и за Чеду Вељу, он је ионако већ побрљавио.

Још једном, ко хоће нека иде, ко неће не мора. Али, исто правило важи и за нас из „Заштитимо Јадар и Рађевину“. За све наводе може се наћи још много доказа у фејсбук групи „Заштитимо Јадар и Рађевину“ Можете нас пронаћи на свим платформама друштвених мрежа, али Фејсбук група постоји најдуже и због могућности писања дужих текстова има највише материјала.

Најважније од свега, рудника неће бити!

Марија Алимпић, Заштитимо Јадар и Рађевину, „Зашто имам обавезу да нећу?“

Наслов, опрема: Хронограф