Виола фон Крамон: Избори у Србији нису били ни слободни, ни поштени

Посланица Европског парламента и известилац за Косово Виола фон Крамон изјавила је данас да избори у Србији нису били ни слободи, ни поштени, као и да ће се Србија суочити са политичким и финансијским последицама уколико Русији не уведе санкције.

виола фон крамон
Виола фон Крамон незадовољна резултатима избора у Србији / Фото: Beta/European Parliament/Jan VAN DE VEL/DS

„После бојкота 2020, српски избори 2022. показали су позитиван развој, као што је велики број гласача који је желео да учествује. Ипак, избори нису били ни слободни ни поштени“, навела је она у писаној изјави објављеној на Твитеру.

Србија ће, како је навела, поново имати плуралистички и разнолик парламент.

„Бројни проблеми су забележени пре и током изборног дана што омета изражавање слободне воље и спречава фер такмичарско окружење“, навела је она.

Директни притисци на бираче који раде у јавној управи, злоупотреба медија и државних ресурса, физички напад на опозиционог лидера Павла Грбовића и изборне контролоре коалиције Морамо, као и повлачење Републичке изборне комисије у изборној ноћи, необјављивање ни прелиминарних резултата ни излазности, у целини указују на немогућност слободног и поштеног избора, навела је.

Додала је да Албанцима у Прешевској долини наводно није омогућено гласање јер су избрисани из бирачког списка, што је оценила неприхватљивим.

„Са аспирацијама да се придружи Европској унији (ЕУ), Србија мора да се придржава својих основних вредности. Владајућа СНС и реизабрани председник Александар Вучић добили су нови мандат, а тиме и дужност да обнове демократију и владавину права и озбиљно схвате реформе у склопу процеса европских интеграција“, додала је европарламентарка.

Србија хитно, додала је, мора да се придружи европским санкцијама Русији због „Путиновог рата у Украјини“ или ће се суочити са политичким и финансијским последицама.

„Стога је крајње време да Србија направи јасан проевропски избор ако жели да настави свој приступни пут ЕУ“, закључила је фон Крамон а пренела Бета.

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.