Ништа више не производимо: Чачанска фабрика уређаја „Слобода апарати” на продаји

Својевремено један од највећих произвођача уређаја за домаћинство у СФРЈ, фабрика „Слобода апарати” из Чачка, понуђен је на продају као правно лице по почетној цени од 126,3 милиона динара, што је половина процењене вредности.

слобода апарати
Главни улаз Слободе Чачак у мају 2019. / Фото: Wikipedia

Чачак – Својевремено један од највећих произвођача уређаја за домаћинство у СФРЈ, фабрика „Слобода апарати” из Чачка, понуђен је на продају као правно лице по почетној цени од 126,3 милиона динара, што је половина процењене вредности. Фабрика је банкротирала априла 2018. решењем Привредног суда у Чачку на основу чега ће, уз одлуке одбора поверилаца из марта ове године, бити приступљено продаји јавним надметањем, коју спроводи Агенција за лиценцирање стечајних управника, као управник над овим дужником.

Јавно надметање заказано је за 25. мај ове године у подне, у Центру за стечај АЛСУ. На продају ће тада да буде понуђено укупно 15 објеката „Апарата”, фабричких хала и других пословних зграда, које су или у мешовитој својини стечајног дужника, или с правом државине или као ванкњижно власништво. Затим, опрема и залихе на локацији у Љубићу, возила и потраживања по основу откупа 16 станова у друштвеној својини.

Приватизација „Слобода апарата” започета је 2005. али никад није спроведена, погони су затворени 2008. Следећег лета колектив је ушао у поступак реструктурисања, а 406 од укупно 450 радника, један за другим, прешли су у војну компанију „Слобода”, ту у истом кругу.

На почетку су и били заједничко предузеће, деценијама, које је маршал Јосип Броз основао 6. октобра 1948. ради производње противавионске муниције на машинама добијеним из ратних репарација. Али већ 1958. од војног је одвојен цивилни део који је тада почео производњу усисивача „минор г” по лиценци немачког „Прогреса”. Два лета касније овде је направљен први штедњак на бутан „кн – 3” („Ињис”) и за 24 месеца продато је чак 20.000 тих уређаја. Производња фрижидера („Ињис”) освојена је 1961. године, а 1964. и израда полуаутоматских машина за прање рубља („Рибер”), док је истовремено израда емајлираног посуђа уступљена „Металцу” из Горњег Милановца. У Москви, 2. априла 1970, „Слобода” је потписала уговор о испоруци чак 50.000 штедњака за купце из СССР-а.

слобода апарати
Фото: Фејсбук

„Апарати” предали имовину

Пошто фабрика уређаја за домаћинство у Чачку дугује 461,6 милиона динара Фонду за развој, држава је преузела земљиште и хале у Јездини и пренеће их војној кампанији „Слобода”:

Гвозден Оташевић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.