Бисерко: Одлазак Срба из Хрватске подстакнут из Београда

Варнице на релацији Србија – Хрватска трају у континуитету последњих десет година. Стално је у питању нерашчишћена прошлост, пре свега због онога што се десило деведесетих година”, каже за Данас Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора, коментаришући оштре поруке на релацији Хратска – Србија због оптужнице подигнуте против четворице официра који се оптужују да су током хрватске војно-полицијске акције Олуја у августу 1995. наредили авионско ракетирање колоне избеглица.

србија-хрватска
Фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI,Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Она напомиње да је много тога што је председник Хратске Зоран Милановић рекао на својој конференцији за новинаре тачно, а пре свега да је одлазак Срба из Хрватске подстакнут и организован из Београда.

„То је нешто што се вуче кроз све ове године, поготову што се сугерише да је то био превентивни геноцид. И тај сукоб ће трајати све док Београд не прихвати реалност и своју одговорност за то“, истиче Бисерко и додаје да је питање интерпретације прошлости још увек проблем.

Бисерко каже да се са дипломатским активностима између Србије и Хрватске потпуно стало, јер је Београд Хрватску заменио Будимпештом, али и зато што се Вучић све више окреће ка Вишеградској групи.

Она истиче и да је Београд и даље у региону извор нестабилности, али и да речник Зорана Милановића није на месту, мада су многе ствари које он каже тачне.

М.Р.М, Данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.