Достигли смо немачки стандард! Вучић: Од новембра без увоза руске нафте, припремамо се за тешку зиму

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се држава припрема за тешку зиму и обезбеђује све што је потребно, али да се на дневном нивоу јавља по десетак нових проблема и да треба имати у виду да од новембра више нећемо моћи да увозимо руску нафту.

нафта
Фото: Страхиња Аћимовић, Танјуг

Вучић је рекао да се само у Обреновцу данас троши 350 тона мазута , јер угаљ и даље није довољно сув и квалитетан, а да ће се на зиму трошити седам пута више него сада.

„Треба да обезбедимо мазут, НИС нема довољно мазута, па увеземо 20.000 тона, па израчунате да вам треба 120.000 тона за целу зиму“, навео је Вучић.

Каже да мазута притом нема нигде и да мора да се увози баржама из Румуније.

„Сви желе да им у стану буде топло да могу да иду у шорцу и мајици. Нико неће да носи џемпер зими у стану, а нико не пита како ћемо да напунимо довољно гаса, како ћемо да обезбедимо 2,7 милиона кубних метара гаса дневно само за гасне електране у Новом Саду, Панчеву и Зрењанину. Од 1. новембра ми више немамо право увоза руске нафте, по тренутно важећим санкцијама, а ко зна какве ће санкције до тада да буду уведене“, указао је Вучић.

Шта ако нам се догоди у Рафинерији било какав квар, где ћемо да набавимо делове, напоменуо је Вучић.

„Можемо тренутно да копамо 62.000 тона, а треба нам зими 95.000 до 100.000 тона, копаћемо можда и 75.000 или 80.000 тона, а одакле да увеземо угаљ, како ћемо да га превеземо, ког је квалитета…“, навео је Вучић.

Председник Србије је додао и да у региону неће бити струје, и да ће је једино сигурно имати Бугарска због нуклеарке.

Председник Александар Вучић рекао је да се веома брине како ће се ствари развијати у наредном периоду, нарочито наредне зиме, јер није сигуран како ће се окончати сукоб у Украјини и какве то ефекте може имати на Србију, Европу и остатак света.

Струје неће бити, а ни гаса

„Бринем за зиму нарочито, зато што је нафта поново скочила, струје нигде бити неће, а гаса – то је питање. Биће тешка зима за све нас“, рекао је Вучић после посете Споменику хероја са Кошара.

Он је рекао да држава настоји да иде напред и да је очувана могућност да се и даље гради оно што је започето, а да би то било и лакше да има „још више одговорности у појединим државним органима“.

„Плашим се да имамо много непознатих у тој једначини. Сваки дан анализирам шта се збива, добро познавајући све светске актере у овом тренутку“, рекао је он.

Вучић је рекао да се многи понашају тако као да им је Србија „најлакша мета“, али да се држава бори и чини све што је у складу са могућностима и то полако почињу да схватају и они који имају другачије мишљење.

„Имамо фер приступ и према западним и источним партнерима. Кажемо свима у лице шта мислимо. И сваки дан нам аналитичари говоре да нећемо моћи више да седимо на две столице. Људи, ви нисте разумели када смо 100 пута рекли – ми имамо своју политику. И то храбро кажемо и једнима и другима“, додао је он.

„Евроскептицизам расте, али Србија остаје на европском путу“

Када су у питању евроинтеграције Србије, Александар Вучић је рекао да еврескептицизам расте сваког дана али да Србија остаје на европском путу, напомињући да рационално мора да буде испред емоција.

„Морамо ствари да поставимо рационално. Можемо ли без Европе и њихових инвестиција. Да ли смо емоционално пресрећни због њихових изјава о Косову и притисака поводом вођења спољне политике? Па није нико, али морамо да будемо довољно разумни да наше емоције не превладају“, рекао је Вучић, приликом полагања венца на Споменик јунацима са Кошара.

Говорећи о одбрани карауле Кошаре у рату 1999. године, Вучић је рекао да се после година ћутања данас о томе говори с поносом.

„Хвала за све што сте за нашу отаџбину чинили. За разлику од неког ранијег периода, данас деца знају за Кошаре, шта значи чувати своју земљу и колико је важно волети своју земљу. Хвала вам што сте волели Србију више од свега, Србија то не може и неће да заборави“, рекао је Вучић.

Танјуг / Бета