Дневно у Србији никне 10 руских фирми: Како покрећу бизнис и чиме се баве?

На улицама великих градова широм Србије све чешће можемо чути руски језик, а руске фирме у Србији ничу у све већем броју.

руси
Фото: Илустрација / Pixabay

Од почетка рата у Украјини, око 10.000 држављана Русије доселило се у Србију. Најчешће раде у ИТ сектору и живе у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу.

У тим местима основано је готово 1.300 фирми, а процењује се да ће их у нашој земљи бити све више. Истовремено, Руси су постали и најчешћи гости у нашим хотелима – готово два и по пута их је више него раније.

У последња четири месеца сваког дана у Србији никне чак 10 фирми чији су власници Руси. Да избегну санкције, велике фирме уточиште су нашле у Београду. За једну од њих ради и Данил Сафрон. Београд описује као мешавину Тел Авива и Санкт Петербурга, са добрим условима живота.

“Овде сам од 8. марта, дошао сам јер радим у једној ИТ компанији и наше муштерије са Запада су забраниле да радимо у Русији и моја фирма је изабрала Србију да пребаци свој бизнис. Када је реч о условима живота, јако је удобно, људи су фини, клима је блага, храна добра, није скупо као у Санкт Петербургу. Не, нећу се враћати у Русију, и верујем да ћу остати овде дуже време”, прича Сафрон.

Рачун у банци за 50 евра, радну дозволу за 200

Ових дана у Београд ће се преселити још његових колега, мало их кочи папирологија. Помажу им специјализоване агенције. Једна таква која послује у Србији, отвара рачун у банци за 50 евра, радну дозволу за 200, а фирму као ДОО за 350 евра – пише на њиховом сајту. За помоћ у отварању предузетничке радње наплаћују 150 евра, и управо је то најчешћи облик пословања које Руси бирају.

У периоду од 24.02. до 24.06. 2022. године, регистровано је оснивање 370 привредних друштава и 906 предузетника, чији су оснивачи из Руске Федерације. Топ четири претежне делатности, које је регистровао највећи број ових предузетника, су информисање и комуникације, иновационе делатности, образовање и остале услужне делатности.

русија
Фото: Илустрација

Србија је Русима најближа

Уз нашу земљу, Турска, Египат и Дубаи, Русима су међу најатрактивнијим дестинацијама за позиционирање посла.

“У Србију су дошли пре свега јер је Србија Русима најближа земља – језик, култура, братски односи, овде неће никада наићи ни на један ружан поглед, а камоли нешто друго, биће примљени као најпријатељскији народ. Ја сам сигуран да ће број породица које ће доћи са овим предузетницима и са оснивачима и онима који ће да раде у овим компанијама, сигурно бити много већи од 1. септембра и да ће се много деце и уписати и у српске школе и у стране школе које постоје у Србији”, наводи Ненад Поповић, министар у Влади Србије за РТС.

На руку Русима иде и уредба којом је Влада Србије недавно увела подстицаје, односно укинула доприносе и 70 одсто пореза на зараду за новонастањена лица, које послодавац запосли на пословима за које није лако наћи кадрове на домаћем тржишту. Та олакшица важи до краја наредне године, а услов је да им је зарада већа од 300 хиљада динара.

Извор: РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.