Тужилаштво тражи 40 година затвора за Зорана Марјановића – Тврде да је доказано да је био на насипу и убио Јелену

Више јавно тужилаштво у Београду предложило је суду, у завршној речи, да окривљеног Зорана Марјановића огласи кривим за кривично дело тешко убиство и осуди га на максималну казну од 40 година затвора јер је, како је наведено у саопштењу, „на свиреп и подмукао начин лишио живота своју супругу, Јелену Марјановић“.

зоран марјановић
Фото: Н1

Тужилаштво је такође предложило да се Зорану Марјановићу одреди притвор, с обзиром да је за кривично дело које му се ставља на терет прописана казна затвора преко 10 година, а начин извршења и тежина последице кривичног дела су довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

„Узнемирење јавности, подсећамо, траје у континуитету, од момента извршеног кривичног дела, па и у овом моменту. Тужилаштво је доказало је да је окривљени Зоран Марјановић у време извршења кривичног дела поступао у стању урачунљивости и да је кривично дело извршио са директним умишљајем, јер је био свестан шта чини када је оштећеној задао осам рана по глави, са осам удараца металним предметом, које су у време наношења, у свом укупном садејству, представљале безусловно смртоносну повреду, што је он и хтео“, стоји у саопштењу тужилаштва.

Подсећа се да из комбинованог (судскомедицинско-трасолошког) вештачења произилази да су повреде које су обдукцијом установљене и описане, а које су биле узрок смрти Јелене Марјановић, нанете док је она још била жива.

На основу локализације, распореда, изгледа и врсте регистрованих повреда, произилази да су настале једна за другом у кратком временском интервалу.

„Свирепост убиства доказује се управо наведеним вештачењем Комисије вештака, којим је утврђено да је убиство извршено на грозан начин, који изазива гнушање околине, као и због чињенице што је Јелена убијена уз наношење великих физичких и психичких болова и патње, и то док је била при свести, па све до губитка свести тек у самом каналу“, додаје се у саопштењу.

зоран марјановић
Фото: Јелена Марјановић / Фото: Facebook printscreen

Додаје се да је жртви причињен бол и непотребна патња која превазилази патње које прате свако лишавање живота, док извршилац хоће да је убије на свиреп начин, па чак и да ужива у томе.

„Подмукао начин убиства доказује се на основу понашања окривљеног, односно радњи које је предузео пре и после убиства супруге. Убиство је извршено на лукав, препреден и преваран начин. Окривљени Зоран Марјановић је искористио поверење, сада покојне супруге, њену безазлезност и намамио је да се спусте у подножје насипа, ка каналу, док је њихово заједничко дете, шестогодишња Јана Марјановић остала на насипу“, закључује се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва.

Н1 / Хронограф