Уместо политичара – робот? Данска политичка странка коју води вештачка интелигенција жели да уђе у парламент

АИ је створио програм који би требало да представља “савршену политичку визију просечне особе у Данској”.

вештачка интелигенција
Фото: Pixabay

Вештачка интелигенција створила је целокупан програм и читаво политичко одобрење једне партије у Данској која се нада успеху на следећим парламентарним изборима који ће се одржати 2023. године.

Ова странка створена је током маја ове године од стране компаније Computer Lars и носи погодно име Synthetic Party, илити Синтетичка партија.

Како је програм ове партије створен?

Вештачка интелигенција је путем методе машинског учења анализирала писане публикације и програме свих мањих политичких партија од 1970. године до данас. Овим путем, АИ је створио програм који би требало да представља “савршену политичку визију просечне особе у Данској”.

Интересантно је да се у Данској налази 230 таквих микро политичких партија, укључујући и Синтетичку партију, па закључујемо да је вештачка интелигенција имала један репрезентативан узорак на ком је засновала свој политички програм.

Чланови синтетичке партије тврде како је њихов циљ да допру до 15 процената бирача који нису искористили своје право да гласају на претходним парламентарним изборима који су се одржали 2019. године.

Управо зато је АИ анализирао микро партије које одступају од традиционалних и прихваћених програма. Логика је следећа – изашли би на изборе да су имали коју партију да подрже, али пошто нису имали, неопредељеним бирачима треба понудити нову опцију која неће личити ни на једну другу.

вештачка интелигенција
Фото: АФП

А сада долазимо и до саме сржи онога што би ову АИ партију издвојило из конкуренције и омогућило јој да освоји своје место у парламенту – политички програм. Морамо да признамо, има овде занимљивих идеја, попут:

  • Увођење основног универзалног прихода у износу од око 13 хиљада евра месечно, што је дупло више од просечне плате у Данској.
  • Успостављање бољих услова за кохабитацију људског и синтетичког живота.

Да ли је ово добра идеја? Можда на овај начин успемо да искоренимо корупцију из политике.

Телеграф