ПОЧАЈЕВСКА ЛАВРА: Украјинска власт нам одузима имовину и УНИШТАВА МОНАШТВО У ЗАПАДНОЈ УКРАЈИНИ

Почајевска лавра је саопштила да је актуелна власт у Украјини усмерена на уништење монаштва – одузимањем имовине од Свето-Успењске Почајевске лавре и њеном предајом новоствореној црквеној организацији.

почајевска лавра
Братство Свето-Успењско Почајевске лавре/Фото: Православие.ру

Почајевска лавра је саопштила да је актуелна власт у Украјини усмерена на уништење монаштва – одузимањем имовине од Свето-Успењске Почајевске лавре и њеном предајом новоствореној црквеној организацији.

Братство Свето-Успењско Почајевске лавре је издало саопштење поводом одлуке комисије Министарства правде Украјине да поништи регистрацију уговора за право коришћења манастирских објеката ове обитељи. Ово преноси Информационо-просветитељско оделење УПЦ.

„Ради се о месту на којем живи 200 монаха и 50 искушеника – људи који су се одрекли света и сав свој живот посветили служењу Богу,“ – каже се у апелу.

„Треба истаћи да је од 2000. године ово већ трећи покушај да се светиња претвори у музеј,“ – истичу у лаври.

Братство такође обавештава јавност да су у кратком временском периоду органи јавног тужилаштва покренули неколико неоснованих кривичних поступака.

„Принуђени смо да констатујемо да се данас актуелна украјинска власт устремила на одузимање имовине од Свето-Успењске Почајевске лавре и њену предају новоствореној црквеној организацији, а последица тога је уништење монаштва на територији западне Украјине,“ – каже се у закључку саопштења.

Ово је већ трећи покушај од 2000. године да се светиња претвори у музеј,“ – истичу у лаври.

Такође се каже да се већ одавно, помоћу медија који се налазе под контролом власти, систематски ради на томе да се манастирска сабраћа дискредитују. „Реторика власти се није променила за последњих 100 година: браћа лавре за њих остају „помагачи контрареволуције“, притом актуелна власт користи комунистичке методе за борбу против Православне Цркве.

почајевска лавра
Свето-Успењско Почајевска лавра/Фото: Православие.ру

Сабраћа Почајевске Светиње траже од верника да им молитвено помогну.

„С тугом у срцу Вас молимо да појачате молитвено бдење, ради мира и јединства верника под окриљем канонске Цркве.“

Радио Слово Љубве / Православие.ру / Хронограф