Између приватне гарсоњере и државних вила: Где станује председник Србије?

Председник Србије Александар Вучић и у свом другом мандату наставља да станује у приватном стану у комплексу Белвил, на београдској општини Нови Београд и за сада не планира да се пресели у неку од државних вила али информацију о адреси председника мало је теже добити када је у питању судски спор у коме је Вучић тужена страна.

Александар Вучић

Питање где сада станује шеф државе и да ли је недавно мењао адресу на друштвеним мрежама отворио је Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, због тужбе коју је Панић поднео против Вучића за повреду угледа и части.

Панић је, наиме, председника Србије тужио крајем 2020. године уз наводе да је износио неистине када је Панића оптужио „за урушавање здравственог система али и за издају земље“.

У току судског спора, Панић, односно његов адвокат, затражио је од суда да га обавести о тренутној адреси становања председника Вучића с обзиром да је из поште добио информацију о његовом пресељењу.

„Потребно је да овај суд обавестите о адреси туженог, будући да је, по извештају поште, пресељен са адресе Булевар Михајила Пупина 10а“, наводи се у допису који је Панић поделио на друштвеним мрежама.

Ипак, поменута адреса са које је Вучић пресељен односи се на једну од претходних локација на којој је он становао – на новобеоградски комплекс „Ју Бизнис центар“, у коме је Вучић поседовао некретнину али коју је поклонио првој супрузи Ксенији Вучић, како је он навео још пре неколико година.

Последња адреса становања председника Србије која је јавности позната, на основу информација из базе његове имовине, јесте комплекс Белвил.

Из кабинета председника Србије за Данас су рекли да Александар Вучић није мењао адресу становања и подсетили да је недавно и гласао на бирчаком месту, на општини на којој је пријављен.

„Председник Републике Србије Александар Вучић живи на истој адреси где је и живео. Уредно пријављен, на том месту и гласао, што сте на последњим изборима могли да видите на свим телевизијама“, навели су из његовог кабинета.

Заиста, председник Србије Александар Вучић на последњим одржаним изборима 3. априла ове године гласао је на бирачком месту број 140, у згради Дечјег вртића „Тесла-наука за живот“, о чему су известили сви медији.

Поменути вртић налази се у комплексу Белвил на Новом Београду, у коме Вучић поседује гарсоњеру од 30 квадрата, што је од раније познато јавности. У истом комплексу стан поседује и његова супруга Тамара Вучић (девојачко Ђукановић), али како је Вучић раније тврдио, две некретнине нису повезане.

Стан у „Ју Бизнис центру“ који је више пута био предмет писања медија, Александар Вучић је добио од државе када је био министар информисања 1998. године. Ипак, он је касније тврдио да је у децембру 2013. године тај стан уговором поклонио тадашњој супрузи Ксенији, али у катастру непокретности та промена није била забележена. И данас, после смрти бивше супруге председника Ксеније Вучић, у јавној бази катастра непокретности као власник те некретнине уписан је Александар Вучић.

Ипак, председник у њему не станује одавно, али за сада не намерава да се пресели ни у неку од државних вила, иако би на то имао законско право.

На питање да ли је шеф државе можда одлучио да се у новом мандату на месту председника пресели у неку од државних вила, из његовог кабинета одговорили су да за сада то није учинио а уколико буде промена, јавност ће бити обавештена.

„Ништа се по том питању није променило, а ако се икада буде мењало, обавестићемо јавност о томе“, наводе из Председништва.

У претходном мандату Александар Вучић најчешће је користио државну вилу „Бокељка“ за пријеме страних гостију и друге протоколарне састанке, у шта је јавност имала прлике више пута да се увери.

Фото: Андреј Цукић, ЕПА/ЕФЕ

Спекулисало се да Вучић у „Бокељки“ проводи доста времена те да се практично већ преселио у њу и да постоји могућност да то и званично уради. Овакви наводи били су додатно подгрејани када је у октобру 2020. године испред Бокељке одржан „спонатни“ скуп присталица СНС како би свог шефа испратили на важна дипломатска путовања која су тада била на његовој агенди – на Блед, у Вашингтон и Брисел.

Велелепна Вила Бокељка, у Толстојевој улици на Дедињу била је најчешће боравиште председника државе и према незваничним наводима из дипломатских кругова, о чему је Данас тада писао.

И у свом другом председничком мандату, Вучић је стране госте, дипломате и друге важне званице најчешће гостио у Бокељки.

Међу последњим државним званичницима које је Вучић угостио у овом здању био је шпански премијер Педро Санчез који је приликом дводневне посете Београду крајем јула ове године на званичном пријему дочекан у „Палати Србија“ а затим и на неформалној вечери са Вучићем угошћен у вили Бокељка. За Санчеза је те вечери певала и позната домаћа певачица Јелена Томашевић, и то на шпанском језику.

У Бокељки је дочекан и премијер Црне Горе Дритан Абазовић за кога је организован је свечани ручак док је био у званичној посети Београду крајем јуна ове године.

Кроз вилу у Толстојевој су раније прошетали и председник Словеније Борут Пахор, немачка канцеларка Ангела Меркел, бугарски премијер Бојко Борисов, грчки премијер Алексис Ципрас и многи други.

Вучић је „Бокељку“ добио на располагање 2014. када је постао премијер. Тада је наведено да је „Бокељка“ (Толстојева 2) адаптирана 2005. и да се користи за састанке високих државних делегација.

Александар Вучић
Вила „Бокељка“

Николић још увек у Ужичкој

После победе на председничким изборима 2013. године, Томиславу Николићу је такође нуђена „Бокељка“ као резиденција, што је међутим Николић тада одбио и изабрао да се „скраси“ у председничкој вили у Ужичкој 23, коју Николић користи и данас, више од пет година од завршетка његовог мандата. То му је омогућила Влада, изменама Уредбе о непокретности за репрезентативне потребе Републике Србије, на основу чега је одређено да наведено здање убудуће служи за „боравак и репрезентативне потребе“ председника Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, односно Томислава Николића, који је постављен на ту функцију.

Борис Тадић је, док је био председник, становао у вили у Лацковићевој улици, која је са вилом у Ужичкој повезана парком. Иселио се по престанку мандата.

Александра Поповић, Данас