УЗНЕМИРУЈУЋЕ ОТКРИЋЕ У ПОЉСКОЈ: Пронађен костур богаташице, на њој нађени ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ! ПОГЛЕДАЈТЕ (ВИДЕО)

У једном селу у Пољској пронађени су остаци „вампирице“ приковане за земљу са српом преко грла и катанцем на ножном прсту како се не би „вратила из мртвих“.

вампир
Фото: Printscreen

Скелет је пронађен током археолошких радова на гробљу из 17. века у селу Пањ. Како је поред остатака пронађена и свилена капица, истраживачи верују да је жена имала висок друштвени статус. И зуб који јој је био избачен, због чега су је вероватно и сматрали вампирицом.

Шеф тима, професор Даријуш Полински са Универзитета Никола Коперник у оближњем граду Торуњу рекао је да је форма сахране необична.

„Начини заштите од повратка мртвих укључују одсецање главе или ногу, стављање покојника лицем надоле, спаљивање и ударање каменом. Срп није био равно положен, него стављен на врат тако да би, у случају да покојник покуша поново да устане, највероватније остао без главе или би био повређен“, рекао је он.

Полински је додао да катанац који је стављен око палца на левом стопалу вероватно симболизује спуштање завесе и немогућност повратка'“.

Митови о вампирима у источној Европи датирају још из 11. века, пише Дејли мејл. Људи су се плашили да ће неки који су били закопани пробити пут назад на површину као чудовишта која пију крв и тероришу живе.

Није неуобичајено да се у овим областима пронађу гробнице са скелетима којима је лобања пробијена коцем или металном шипком. Људи су у то време веровали да је то један од начина да се осигура да особа остане мртва.

вампирица
Фото: Printscreen

У неким деловима континента – посебно међу словенским народима – веровање у легенде о вампирима постало је толико раширено да је изазвало масовну хистерију, па чак и довело до погубљења људи за које се сматрало да су вампири.

Људи који су умрли на неуобичајене начине – као што је самоубиство – такође су често били осумњичени за вампиризам, а њихова тела би била унакажена како би се спречило да се врате из мртвих.

Археолози су 2015. године у селу Древско удаљеном око 200 километара од Пања пронашли пет скелета закопаних на сличан начин на 400 година старом гробљу. Пронађени су српови притиснути на грло одраслог мушкарца, који је имао између 35 и 44 године, и одрасле жене од 35 до 39 година. Старија жена, која је имала 50 до 60 година када је умрла, сахрањена је са српом који јој је лежао преко бокова и каменом средње величине у грлу.

Још два гроба, оба са срповима постављеним на грло скелета, открила су одраслу жену између 30 и 39 година и младу девојку од само 14 до 19 година. Истраживачи који су их пронашли тада су рекли да је то била „гаранција“ да покојници остану у својим гробовима и не науде живима, „али су можда служили и за заштиту мртвих од злих сила“.

„У народном веровању, срп штити породиље, децу и мртве од злих духова. Такође је имао улогу у ритуалима против црне магије и вештичарења“, рекли су тада експерти.

Курир / Дејли мејл