МУП забранио одржавање Европрајд шетње 17. септембра – Организатори: Шетња МОРА да се одржи

0

Министарство унутрашњих послова забранило је данас одржавање шетње у оквиру Европрајда, која је требало да се одржи 17. септембра, предавши организаторима званично решење.

европрајд
Забрањено одржавање прајд шетње

Београд Прајд ће искористити све расположиве правне механизме да оповргне ову одлуку, наводе из ове невладине организације која је званичан организатор Европрајда и обавештавају јавност да ће ускоро имати више информација.

Како је јавио Н1, разлог је безбедност, јер је за тај дан заказан контраскуп и постоји опасност од сукоба те две групе.

Један од организатора Европрајда, Горан Милетић, рекао је за Нова.рс да они не одустају од шетње.

“Ми смо у 14:15 добили обавештење од МУП-а да се не дозвољава шетња и у решењу је наведено да је разлог забране безбедност. То је све што знамо тренутно. Наш правни тим је већ почео да спрема жалбу полицији. У питању је она прва жалба која се подноси у року од 24 сата”, рекао је Милетић.

Он је рекао да организатори не одустају од шетње без обзира на све.

“Шетња мора да се деси и не постоји ниједан разлог за забрану. Забрањена је заправо рута којом је планирана шетња, а не сама шетња”, рекао је он за Нова.рс.

европрајд
Фото: Printscreen

Конференција за новинаре организатора Европрајда заказана је у 17.30 сати у Београду.

Предраг Аздејковић, геј активиста, истиче за Данас да је тужан и разочаран одлуком МУП-а да забрани Прајд шетњу, те додаје да тренутно бира на кога све да буде љут.

Наим Лео Бешири, директор Института за европске послове, сматра да је одлука МУП-а да забрани Прајд неуставна што је Уставни суд у четири наврата већ потврдио.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.