Вучић: Нема шансе да Београд прихвати да Косово постане део УН, нити да избацимо веронауку из школа

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не постоји шанса да Београд прихвати да Косово постане део Уједињених нација.

Александар Вучић
Фото: Инстаграм

„Не можемо да прихватимо да Косово буде део Уједињених нација“, рекао је Вучић из Њујорка за телевизију Пинк.

Према његовим речима, за Србију ће бити проблема и уколико прихвати и уколико не прихвати чланство Косова у УН.

„Ако прихватимо, никада нећете моћи да их избаците из УН. Ако не прихватимо, бићемо изоловани. Све има своје последице“, навео је Вучић.

Он је навео да му је током посете специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака Београду, понуђен папир који је он одбио да прими.

„Да кажем да ли је све тачно што је објављено (на сајту Albanianpost), не могу, нисам запамтио све што је писало на те четири стране. Знао сам да не треба да узмем тај папир“, рекао је Вучић и истакао да објављивање папира није дошло са српске стране.

„Свет и Србију чекају кључних шест месеци“

Вучић је изјавио да свет па и Србију чекају „кључних шест месеци у којима се прави разлика“, пре свега у Европи између Немачке, као најснажније привреде, и свих осталих.

„Пред нама је кључних шест месеци у којима се прави разлика, они који су преживели једва са веома малим шансама за успешан напредак у будућности, они који су преживели, али ослабљени и они који су преживели, али су испливали као најјачи. То ће у Европи да створи додатну разлику између Немачке и осталих, Немачка ће да оде у небеса у односу на све друге, без обзира на проблеме са којима се суочава, најјачи су, најснажнију привреду имају, могу да бацају паре“, рекао је Вучић.

Изјавио је да ће се Уједињеним нацијама обратити на енглеском језику после председника Украјине Володимира Зеленског.

Говориће, најавио је, о поштовању међународног права и осталим „стварима које муче грађане Србије“, а говор је поделио у пет тачака.

Вучић борави до 23. септембра у Њујорку где ће учествовати на 77. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Током боравка предвиђени су многи билатерални сусрети са светским званичницима као и обраћање Генералној скупштини УН.

„Незапосленост нам је на најнижем нивоу 8,9 одсто. Не заборавите да је 2012. била 25,9 одсто. Јануар-август имамо суфицит од 0,5 милијарди, 1,38 милијарди евра веће приходе него што смо имали, али имамо и расходе веће за 42 милијарде управо због енергетске ситуације и раста цена“, рекао је Вучић.

Изјавио је да за Србију „види шансу да се извучемо“.

„Људи ће да добију веће плате од инфлације, неће да осете. Говорим о држави, на крају увек се то види на животном стандарду, али је питање може ли држава да опстане и све то да сачува“, изјавио је српски председник.

Александар Вучић

„Не би требало укинути веронауку у државним школама“

Он је рекао да не мисли и да не би требало да влада Србије укине веронауку у државним школама, што је раније затражило више невладиних организација и јавних личности.

Вучић је казао и да је то питање домаћег образовног система.

Оценио је да Српска православне црква (СПЦ) има историјску улогу за опстанак српског народа.

„Не мислим да Црква нема право да изнесе свој став о нечем, напротив , увек ћу се залагати за то да има право на свој став мада понекда одређене ствари не разумем…“, рекао је он.

Апел за укидање веронауке у државним школама поред Хелсиншког одбора за људска права упутили су, раније и Савез антифашиста Србије и Грађански демократски форум.

Сматрају да влада Србије треба да укине веронауку у државним школама, јер је „недопустиво“ да СПЦ, у секуларној државу попут Србије одређује школске програме и одлучује шта је морал и национални интерес.

александар вучић

Јутрос је, како је навео, са чланицом Представничког дома САД Клаудијом Тени разговарао о „снажењу српског кокуса, како да веће делегације конгресмена доведемо у Србију“. Оценио је да је разговор био добар и да јој је објаснио ситуацију на Косову и у региону Западног Балкана.

„Време је великих тензија, великих геополитичких промена, зато је људима важно да буду овде на седници Генералне скупштине УН и због контаката који се стварају“, рекао је он.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.