И ШЕСТАЦИ НА ПРЕДАВАЊУ О ПРОМЕНИ ПОЛА: Родитељи деце једне београдске школе бесни

0

У једној основној школи у Београду ђацима виших разреда предавања су одржали активисти невладине организације Центар Е8, а родитељи који су се јавили редакцији Новости били су незадовољни јер о овоме нико није обавестио Савет родитеља.

предавање о промени пола
Фото: Shutterstock

Према њиховим тврдњама, такође, садржај предавања био је споран. Како су рекли родитељи основаца, предавања заговарају „џендер“ агенду, односно наметање разлике између пола и рода, међуполност, промену пола и сл.

– Мом детету које иде у шести разред, у оквиру радионице коју је школа организовала, на часу одељенске заједнице презентован је програм о родној равноправности – каже једна мајка која се јавила нашој редакцији. – Радионица се звала „Школа без насиља“ и то је у складу са школским програмом на шта су родитељи дали начелну сагласност, међутим, у овом случају родитељи су обманути и злоупотребљени јер се дванаестогодишњацима говорило о родној равноправности, промени пола хируршким путем, о томе да мушкарац може постати жена, а жена мушкарац, о прихватању везе између два иста пола… Деца су нам рекла да су предавања држала двојица мушкараца који су била чудно обучени и који су се чудно понашали.

Деца су, каже ова мајка, попуњавала и упитник који се односи на родну равноправност, а са садржајем упитника родитељи нису упознати.

Поједини наставници који су присуствовали предавањима тврде да су деца постављала различита питања, попут тога да ли дечаци могу да се шминкају, те да су се родитељи узнемирили због начина на који су им деца те инфомације пренела, мислећи да се промовише хомосексуалност. Зато су на Савету родитеља тражили да се овај програм хитно заустави, па је школа раскинула сарадњу са Центром Е8.

Ова организација, појашњава нам Миња Богавац, ради са младима и за младе, као део регионалне мреже Иницијатива младих, коју окупља Care Inernational.

– Најважније теме које обрађујемо су превенција насиља, промоција здравих стилова живота и родна равноправност – каже наша саговорница. – Имамо програм намењен младићима („Програм М“); девојкама („Програм Ж“) и програм за мешовите групе, који спроводимо у школама („Програм Y“).

Фото: Shutterstock

Она тврди да нису имали негативних искустава, да су у школи у којој су држали радионице имали смо одличну реакцију како својих тренера, тако и наставног особља и ђака који су били врло активни и заинтересовани за рад. Тренутно, Центар Е8 раде „Програм Y“ радионице у две београдске средње школе – у гимназији „Свети Сава“ и у Графичко-медијској школи. Они подсећају да је њихов основни програм за обуку наставника и стручних сарадника „Програм Y – обука за превенцију насиља“ успешно акредитован специјалним писмом министра просвете 2016. године, као програм од јавног интереса.

Из Министарства просвете, међутим, нисмо добили објашњење због чега је овај програм од посебног интереса да би добио званичну акредитацију и на који начин се одобрава улазак предавача у школе, као и ко одобрава теме о којима ће говорити и са којим тезама, пишу Новости.

ХОМОСЕКСУАЛЦИ У ЦРТАНОМ ФИЛМУ: У биоскопима у Београду приказује се амерички цртани филм „Лига супер љубимаца“ у коме има и хомосексуалних сцена, јер се у њему љубе истополни партнери. У истом филму, један пас је заљубљен у Супермена, али је Супермен ипак остао са девојком, а псу објаснио да ће остати пријатељи.

Љ. Б, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.