КОЛИКО КОШТА БЕГ У ПРИРОДУ Викендице поред Дунава само 12.000 евра, а на Златибору скупље него СТАН У БЕОГРАДУ

Са лепим временом и празницима пред нама, увек долази идеја да се што више времена проводи у природи. Тако неретко размишљамо о томе и где бисмо могли да купимо неки јефтин плац или викендицу, завучену у шуму или поред реке.

у природи
Фото: Приватна архива

Они којима препознатљивост локације није од пресудног значаја, викендице могу наћи и за свега неколико хиљада. Ипак, оне које се налазе у близини познатих српских одмаралишта цена није ништа нижа него у престоници и другим већим градовима.

Космај

Ова планина близу је Београду, али опет довољно далеко да се склоните од градске гужве. Истражујући по сајтовима који се баве продајом некретнина и плацева може се закључити да се ар плаца продаје у просеку од 350 до 800 евра.

Плацеви се већином продају близу врха планине што је од Младеновца удаљено неких 15-ак километара.

у природи
Фото: М. Бељан, РАС Србија

Што се тиче цена викендица, оне имају нешто шири распон, наравно у зависности од стања викендице и позиције. Тако, за викендицу од 150 метара квадратних, са три собе, водом из бушотине, струјом и телефоном, потребно је да издвојите 47.000 евра.

Мање куће до 60 квадратних метара на овој планини можете купити и за 16.000 евра, док оне ексклузивније и веће иду и до 90.000 евра.

Близу Дунава

У последње време врло је популарно узети плац или кућу близу обале Дунава. То је нарочито интересантно имајући у виду да се села која излазе на ову реку налазе врло близу Београда, па се стиже за час и може бити згодно и за недељно окупљање уз роштиљ, али и за дужи останак.

Цене плацева у Гроцкој и Бегаљици крећу се од 800 до 2.500 евра у зависности од локалитета, док они са друге стране Београда у Белегишу и Сурдуку могу се наћи и за 200 евра за ар, док им највиша цена иде до 1.500. Ипак, Нови Бановци који су близу имају нешто вишу цену, зато што се налазе тик уз аутопут,а и ближе су Београду, па ар плаца кошта у просеку око 2.000, а може ићи и до 4.000 евра.

у природи
Фото: Приватна архива

Што се тиче кућа, викендица и брвнара оне се крећу у просеку од 12.000 евра, колико је потребно издвојити за малу викендицу од 36 метара квадратних у Гроцкој до велелепне викендице на Дунаву у Белегишу са камином, интернетом и алармом која се продаје за 148.000 евра.

Дивчибаре

Интересантно је да на Дивчибарама, планини која је увек важила за веома популарну дестинацију у Срба, можете наћи плацеве који су и мањи од једног ара и врло су погодни за викендицу. Цене су им ниске, па се тако крећу у просеку око 1.000 евра за нешто више од пола ара.

Добро је то да је већина у „љутом кршу“, како поједини наводе уз оглас, па су мир и тишина загарантовани.

у природи
Фото: Приватна архива

Са друге стране, викендице и брвнаре су нешто скупље, па се у просеку крећу од 45.000 до 60.000 евра за 60 квадратних метара.

Златибор

Како расте популарност Златибора, тако расту и цене плацева и викендица. Ова планина је на другом месту по цени квадрата станова у Србији, тако да своје парче раја нећете платити по ниским ценама.

Ако желите да будете у центру дешавања, ар ћете морати да платите и до 25.000 евра, док за оне удаљене по неколико километара, потребно је издвојити у просеку од 2.000 до 4.000 евра.

Село Сирогојно је исто популарно, али са нешто нижим ценама него што је то случај тик уз језеро на Златибору, па кућу са плацем можете купити и за 15.000 евра, док се викендице на самом Златибору не могу наћи испод 40.000 евра.

Блиц