Нова црна прогноза за зиму: Мобилни телефони би широм Европе могли изненада да се – погасе

Mобилни телефони широм Европе ове зиме могли би да се погасе, ако рестрикције струје или рационализација енергије буду утицали на инфраструктуру мобилних мрежа широм континента. У Европи постоји укупно око пола милиона телекомуникационих торњева, у већини њих резервне батерије омогућавају напајање у трајању од само око 30 минута.

мобилни телефони
Фото: Dan Nguyen,

Одлука Русије да заустави испоруку гаса преко главне европске руте снабдевања повећала је шансе за несташицу струје у Европи.

„Дојче Телеком“ је признао да од његових 33.000 торњева само „неколико“ може бити подржано системом за хитно напајање. Исто су навели и у француском ФФТ-у који поседује 62.000 кула. Ситуацију погоршава гашење неколико нуклеарних електрана које се гасе ради одржавања.

Званичници индустрије телекомуникација страхују да ће јака зима извршити притисак на европску инфраструктуру, приморавајући компаније и владе да покушају да ублаже утицај. Тренутно, у многим европским земљама нема довољно резервних система који би се изборили са великим нестанком струје, изјавила су четири руководиоца из телекомуникационе индустрије.

Земље у Европској унији покушавају да обезбеде телекомуникационе системе који би могли да раде чак и ако нестанци струје испразне резервне батерије инсталиране на хиљадама ћелијских антена.

Како се спремају оператери мобилних мрежа?

мобилни телефони
Фото: Никита Новиков, Спутњик

Произвођачи телекомуникационе опреме „Нокија“ и „Ериксон“ раде са мобилним оператерима на ублажавању утицаја несташице струје, рекла су три извора за Ројтерс, али су обе компаније одбиле да званично коментаришу.

Европски телеком оператери планирају да ремонтују своје мреже како би смањили додатну потрошњу енергије и унапредили своју опрему коришћењем енергетски ефикаснијих дизајна, рекли су директори компанија.

Да би уштеделе енергију, компаније користе софтвер за оптимизацију протока саобраћаја, неактивне стубове који се гасе када се не користе и искључивање домета. Телеком оператери такође раде са националним владама како би проверили да ли постоје планови за одржавање критичних услуга.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.