Скандал у Новом Пазару: Уништени остаци српске средњовековне светиње, на том месту ниче ауто-плац

Археолошки локалитет Латинска црква у Постењу у Новом Пазару уништен је у потпуности, а неколико дана раније уништено је гробље које се простирало западно од остатака Латинске цркве.

латинска црква
Фото : Српска средњовековна историја

Један од власника парцеле на којој се налазила Латинска црква са гробљем самоиницијативно је организовао рушење свих остатака на локалитету, пише сајт Српска средњовековна историја.

Службе заштите су на време обавестиле градску инспекцију Новог Пазара о недозвољеним радовима на локалитету. Инспекција очигледно није спречила власника парцеле у реализацији његових планова, због чега је још један археолошки локалитет у Србији неповратно уништен.

Према најавама, на том месту биће изграђен ауто-плац, наводи Српска средњовековна историја позивајући се на упућене изворе.

Ово није једини случај угрожености културно-историјских локалитета у Новом Пазару. Археолошки локалитети изложени су сталном прекопавању ловаца на благо, а непланским ширењем града Новог Пазара нарушавају се просторне целине око Манастира Сопоћани, Манастира Ђурђеви Ступови и Петрове цркве, који су на Унесковој листи светске културне баштине.

Остаци цркве подигнуте у Новом Пазару, српске средњовековне светиње, откривени су 1982. године. Пронађена светиња је названа Латинска црква, иако је у питању српска средњовековна црква која има своје аналогије са црквама у Дежеви и Напрељу.

Она је била живописана у наосу, а на основу карактеристика живописа научници су дошли до закључка да је та светиња изграђена у првој половини 14. века.

латинска црква
Рушење остатака Латинске цркве у Новом Пазару / Фото : Српска средњовековна историја

Црква је страдала у првим османлијским продорима у Рашку, крајем 14. века. У исто време је страдала и црква у оближњој Дежеви.

Латинска црква је била споменик културе под претходном заштитом и налазила се око 400 метара од Петрове цркве.

У питању је још једно уништавање археолошких или културно-историјских локалитета у Србији ове године. Уништен је део локалитета Марина кула у Куршумлији, на Газиместану на Космету почело је грађење објекта који нарушава просторну целину, уништен је део средњовековног гробља на Радан планини, уништено је неолитско насеље Усек у Београду.

Спутњик

 

1 коментар

Comments are closed.