Македонски расколници уклонили иконостас у цркви Св. Тројице у Куманову, дар краљице Драге и краља Алексадра Обреновића – Србима прете тужбом јер траже заштиту српског културног наслеђа

Да ли је трајно уништено још једно културно благо и сведочанство српског задужбинарства у данашњој Северној Македонији – иконостас краљице Драге и краља Алексадра Обреновића у цркви Св. Тројице у Куманову? У храму је уместо старог дрвеног иконостаса у рестаураторским радовима уграђен нови – мермерни.

иконостас
Црква Свете Тројице, Куманово / Фото: Спона

Оно чега смо се највише прибојавали и својим Апелом од 22. августа ове године покушали да укажемо и спречимо – догодило се! Стари дрвени иконостас, поклон српског владарског пара Обреновић – краљице Драге и краља Александра трајно је уклоњен. Постављен је нови – мермерни. Уз „редовно одржавање“ које укључује и уништење оригиналног пода из 1900. године добија се нова слика ентеријера цркве у Куманову.

иконостас

Под окриљем ноћи, иза закључаних врата и ограда још од Спасовдана ове године, без табле, обавештења и информације за вернике или институције сатрвен је још један печат српског задужбинарства и дара Српском народу и Српској црквеној општини у Куманову, конкретно цркве Св. Тројице (грађена у периоду 1899 – 1902. ) и предивног и врло вредног иконостаса, нарученог и наменски израђеног у Цариграду још далеке 1900. године.

иконостас

После обраћања многим надлежним институцијама у Куманову и Скопљу, чекајући одговор на неколико питања у самом Апелу центра Спона, добили смо одговор министарке културе г-ђе Бисере Костадиновске – Стојчевске (арх. бр. 29 – 9217/2, од 7. септембра 2022).

иконостас
Фото: Спона

Македонски расколници прете тужбом СПОНА-и зато што од надлежних тражи да заштите српско културно благо у тзв. Северној Македонији.

Обавестила нас је да поменути иконостас у цркви Св. Тројице у Куманову (још увек) није на листи заштићене културне баштине и да би требало да се обратимо надлежном Националном центру за конзервацију (којима смо се обратили истовремено када и Министарству културе Северне Македоније, али и Градоначелнику Куманова г-дину Максиму Димитриевском, Управи за заштиту културног наслеђа при Министарству културе, поменутој министарки културе, Музеју у Куманову и Eпархији кумановско – осоговској МПЦ-е, која управља поменутим храмом и изводи поменуте радове у ентеријеру цркве), чији би стручњаци требало да изађу на терен и изврше процену вредности Иконостаса краљице Драге Обреновић из 1900. године.

иконостас
Фото: Спона

Од осталих институција нисмо добили адекватан одговор, док смо од стране Епископа кумановско – осоговског МПЦ г. Григорија добили званичан акт који је насловљен: „Одговор на Апел за очување аутентичности цркве Свете Тројице у Куманову са посебним акцентом на дрвени иконостас израђен 1901. године; са опоменом пред тужбу!“ (арх. бр. 156/22, од 12.09.2022.) Претње тужбом СПОНИ јер смо јавно поставили питање каква је судбина иконостаса краљице Драге и да ли ће он бити сачуван од уништења.

иконостас

На иконостасу су биле представљене иконе Св. Саве српског, Св Богородице са Христом на престолу, Исуса Христа Пантократора, Св Јоаникија српског (првог патријарха српског), српске кнегиња Милице, српског кнеза Лазара, Рађања и Васкрсења Христовог, Тајне вечере, Преображења, Уласка Христовог у Јерусалим, Вазнесења Христовог, Четири фигуре високих српских црквених достојанственика. У трећој зони налазе се по две фигуре српских краљева и свештених лица, а од севера ка југу Св. Никола и Св. Стефан Првовенчани (Немањић) у раскошној одећи и крунисан. На јужном делу налази се икона Св. Симеона Мироточивог (Немањића) са круном, икона Св. Јована Крститеља, а на врху иконостаса налази се патрон цркве – Св. Тројица (Извор: Крстић Славица, Цркви и манатстири во Жеглигово, НУ Музеј – Куманово, Куманово 2021, 250 – 258). Данас је остало само сећање на задужбинарство, борбу и жртву наших предака како би о(п)стали и поносно сачували сећање на славне српске светитеље и владаре.

иконостас

Апелом и реговањем Споне, претходно, у случају преименовања имена (само!) српских светитеља на фрескама у Осоговском манастиру код Криве Паланке, “дошло се” до поправних „фарбарских“ радова и враћања аутентичних имена светитеља. Сада, у иноваторским радовима у храму Св. Тојице у Куманову, нажалост, очигледно поправног нема и извесно је – неће га ни бити.

иконостас
Поломљен инвентар
Поломљен инвентар

Српски културно – информативни центар СПОНА, Скопље

1 коментар

  1. Koja su ljudska g. ovi severni idioti to je strasno. „Nacija“ koju je Tito izmislio 1945 god. nece da budu Srbi nego hoce da budu neki severni indijanci, i da mutave polu srpski polu bugarski, teski idioti. 1991 god. svi osim siptara dole su se izjasnjavali kao Srbi, sada posle 30 godina skroz je drugacija prica pogoto kod mladjih, ja ne znam kako ne vide da im se bukvalno ceo svet smeje.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.