УСВОЈЕНА БЕБА КОЈА ЈЕ РОЂЕНА ИСПОД РУШЕВИНА: Девојчица из Сирије добила је и одговарајуће име

Сиријску девојчицу чија је мајка умрла пошто ју је родила под рушевинама после земљотреса усвојио је њен рођак Салах ел Бадран. Девојчица се зове Аја, што на арапском има више значења, између осталих „чудо“ и „дар од бога“.

беба
Фото: Ghaith Alsayed, AP

Нажалост, и кућа њеног рођака у граду Јендерису на северозападу Сирије је уништена. Он и његова једанаесточлана породица успели су да побегну, али сада живе у шатору, пише АП.

– После земљотреса нико не може да живи у својој кући или згради. Само десет одсто зграда овде је сигурно за живот, а у осталима се не може живети – рекао је он.

Спасиоци у Јендерису пронашли су Ају у понедељак после подне, више од десет сати после земљотреса, док су копали по рушевинама петоспратнице у којој су живели њени родитељи.

Затрпана испод бетона, беба је још увек била пупчаном врпцом повезана са својом мајком, Афраом Абу Хадијом, која је била мртва заједно са својим мужем и четворо деце. Беба је хитно пребачена у болницу у оближњем граду Африну.

Абу Хадија је вероватно родила девојчицу и потом умрла неколико сати пре него што су пронађени, рекао је доктор Хани Маруф у болници Цихан у Африну.

„Стигла је у понедељак у врло тешком стању, била је хладна и једва је дисала. Да је нису нашли на време, преминула би за сат времена“ рекао је Маруф, педијатар који се бринуо о њој.

– Назвали смо је Аја, како бисмо престали да је зовемо новорођенче – рекао је он.

Стање јој се из дана у дан поправља и нема оштећења карлице, како се у почетку мислило, додао је лекар.

У међувремену, неколико хиљада људи јавило се са жељом да усвоји девојчицу која се родила под рушевинама зграде на северозападу Сирије после катастрофалног земљотреса који је ту земљу и Турску погодио у понедељак.

„Спремна сам да се бринем и усвојим ово дете, ако добијем правно одобрење за то“, рекла је ТВ водитељка са једне кувајтске телевизије, пише Би-Би-Си, а преноси Н1 Хрватска.

Директор болнице у којој се налази девојчица Калид Атиах рекао је да је примио десетине позива од људи из целог света који желе да усвоје Ају.

„Нећу никоме да допустим да је сада усвоји. Док се њена шира породица не врати гледаћу је као једно од своје деце“, рекао је тада Атиах.

Породица новорођенчета су избеглице из сиријске нестабилне покрајине Дајр ез-Заур, у источној Сирији.

„Волела бих да је усвојим и пружим јој пристојан живот“, написала је једна особа на друштвеним мрежама, јавио је Би-Би-Си.

Телеграф