СРБИН ЗАЛУДЕО АМЕРИКАНЦЕ ЗНАЊЕМ Алекса Милојевић, студент генерације на Принстону

Алекса Милојевић, студент математике из Београда, изабран је за поздравног говорника генерације 2023. на Принстону. Пре три године, Милојевић је проглашен за најбољег студента у тој школској години.

алекса милојевић
Алекса Милојевић / Фото: Приватна архива

Церемонија дипломирања за 2023. одржаће се на стадиону Принстон универзитета у уторак, 30. маја. Очекује се да ће Алекса Милојевић, заједно са Анабел Дувал, одржати свој говор на свечаној церемонији.

„Алексини додипломски истраживачки напори у математичкој области комбинаторике садрже решења за неке отворене проблеме на које би водећи истраживачи били поносни да су их произвели“, рекао је Питер Сарнак, професор математике на Принстоновом Јуџин Хигинс колеџу и професор на Институту за напредне студије.

Током студија освојио велики број награда

Како се наводи у објави прес службе престижног универзитета, Милојевић је освојио неколико најпрестижнијих награда Принстона, укључујући награду стипендиста класе 1939, додељену јуниору са највишим академским успехом за све претходне радове; награду Ендрју Х. Браун, која се додељује изузетним јуниорима у математици; награду Шапиро за академску изврсност (два пута); и прву почасна награда бруцоша, која се додељује двојици студената као признање за изузетан успех.

Написао је три рада, укључујући онај који је „у суштини решио” недавни проблем који су поставили Нога Алон и двојица других математичара, рекао је Алон, професор на Принстонском одсеку за математику и Програм примењене и рачунарске математике. Алон је такође надгледао Милојевићеве млађе радове, за које је рекао да су „показали импресивну оригиналност, независност и техничку способност“.

Милојевићева љубав према математици сеже још у детињство. Његов деда је био наставник математике, а родитељи су инжењери. Истицао се на математичким такмичењима као студент у Србији, освајајући више медаља на Међународној математичкој олимпијади и на Међународној олимпијади из физике, а учествовао је у многим активностима на Принстону, укључујући вођење такмичења из математике Универзитета Принстон (ПУМаЦ), једнодневног такмичења из математике за више од 500 ученика средњих школа.

Воли да дели своју љубав према математици. Као члан Метју колеџа, Милојевић се сећа тренутка када се комшија мучио са уводним часом математике и тражио вршњачког ментора. Милојевић је понудио помоћ. Тај његов ученик је сада математичар и подучава млађе студенте. „Било је веома задовољавајуће видети како су се трансформисали из некога ко није сигуран да зна математику у некога ко не само да жели да се бави математиком већ жели да то негује код млађих људи“, рекао је Милојевић.

Рођендан у доба короне на факултету

Током обраћања јавности у виду саопштења пиар службе универзитета, Милојевић се присетио инцидента са прве године када је после семинара комбинаторике поставио питање на које говорник није могао да одговори. Касно те ноћи, добио је имејл са одговором од Алона, који је био на семинару са њим. Милојевић је био дирнут гестом. Поред лепих успомена на одељење – посебно свакодневног испијања чаја у заједничкој просторији Фајн хола – сачувао је и једно живо сећање на пролеће 2021, када су се он и његови пријатељи тек вратили у кампус по завршетку локдауна услед короне.

Трпезарије су и даље биле затворене, али су његови пријатељи били одлучни да прославе његов рођендан. „Они су купили торту, па смо је јели напољу, за одвојеним столовима“, присећа се Милојевић. „Вероватно смо се смрзавали – била је средина марта, и сећам се да је било прилично хладно – али то ми је веома топло сећање.“, рекао је он.

Милојевић је на Принстону похађао и курсеве руске књижевности, као и историје источне Европе. „Србија није далеко од Русије“, рекао је он. „Неки делови наше културе су слични, а и религија је иста, тако да ми је било веома интересантно да учим о источној Европи из перспективе САД.

Признаје да је могућност да говори пред својим колегама дипломцима на додели диплома помало застрашујућа. „С обзиром на то колико је генерација разноврсна, веома је тешко обухватити све перспективе које студенти имају“, рекао је он.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Princeton University (@princeton)

Велики планови за будућност

За своју дипломску тезу Милојевић је користио другу грану математике, аритметичку алгебарску геометрију, да би написао своје излагање елементарних доказа Риманове хипотезе за криве над коначним пољима. „Ово је веома захтевна тема за студенте и био сам веома импресиониран његовим математичким талентом, увидима и зрелим приступом овом пројекту“, рекао је Сарнак, његов саветник. „Он је на добром путу да напише оно за шта сам сигуран да ће бити изванредна теза, она која ће се користити у будућим излагањима и постдипломским курсевима широм света.“, наводи се.

После дипломирања, Милојевић ће се упутити на ЕТХ Цирих, који има један од најистакнутијих математичких програма у свету, да би стекао докторат у комбинаторици.

„Очигледно је на путу да постане водећи светски математичар, учитељ и ментор“, рекао је Сарнак.

Универзитет Принстон