Потресно писмо српског вука са Вол Стрита синовима: „Мани се оружја, љубави татина, мани се куршума јуначе. Нек ти огањ буде лопта, а муња оловка“

Трагедија која се 3. маја 2023. године одиграла на Врачару, када је дечак-убица убио осморо ученика, чувара школе Драгана Влаховића, а ранио професорку историје и још шесторо ђака, потресла је Србију, регион и свет. Погођен масакром, бизнисмен и писац Владимир Ђукановић, поделио је објаву од које је многима застала кнедла у грлу.

српски вук са вол стрита

Обраћајући се својим синовима, највише старијем, од 13 година, вршњаку трагично настрадалих ђака, он је јаким и бираним речима на свом блогу написао својеврсно писмо упућено својој деци.

Причу са његовог блога, преносимо вам у целости:

„Сине мој од 13 година, тешке су нам ове врачарске улице. Теже него икад, овако празне. И док грабиш њима према школи, шта ти мисли гони, где ти је поглед упрт? Кажу сине, дај Боже да живиш у интересантним временима. А тата се баш тих плаши. Времена интересантна пуна су куршума, тог ђавољег семена. У тим временима све се ломи, крши као осам малих душа за које времена више нема.

„Сине мој, куда идеш данас?

Сине мој од 13 година, тешке су нам и ове виртуелне улице. Теже од свих поплочаних, филигрански утканих. Куда те воде сви ти гигабајти, сви екрани тешки као окови. Да ли те одвлаче од нас сине, и како тамо да те нађем? Исто ми веле, синко, ех како је било некад. А ја исто стасах у проклето интересантним временима, кад су меци фијукали а мајке јаукале. А ја сам сине тихо плакао, онако да нико не види, одлазећи.

владимир ђукановић
Владимир Ђукановић / Фото: Стефан Стојановић, Мондо

Сине мој од 13 година, куда ћеш ти данас? По оцене у школу? Живот је проклета оцена, на сваком кораку би да те оцене. А свака оцена, као подла уцена, увлачи се под кожу као крпељ. Зато не оцењуј људе сине, пусти их на миру, јер свака твоја оцена за неког је потцена. Мани се оружја, љубави татина, мани се куршума јуначе. Нек ти огањ буде лопта, а муња оловка. Немој близу ватре, немој близу промаје, молим те.

Сине мој од 13 година, на крају тих врачарских улица горе свеће. Букте љуто, букте тужно, угасиће се неминовно. Али памти ово јер време бледи све, па и оно што се заборавити не сме. Ако ти икад свет дозлогрди, ти стани. Куршуме немој, даље од мене, јер сам слика твоја а ти слика моја. Нема кривца до оца, и кад будеш отац, а ти то упамти.

Сине мој од 13 година. Не прекидај невине кораке због својих раскорака. Сваки ум носи таму свега прошлог и не раздањуј га сам… ту смо. Јер ако нисмо, боље да нас нема.

За моје синове… 10 и 13 година…“, написао је Владимир Ђукановић унутар објаве на свом блогу Фејсбучење.