Лукашенко пропустио прославу државног празника, круже спекулације о његовом здрављу пошто је хитно примљен у болницу

Белоруски лидер Александар Лукашенко пропустио је прославу државног празника Дана државне заставе, грба и химне, што је додатно подстакло спекулације о његовом здрављу.

александар лукашенко
Александар Лукашенко / Фото: Владимир Астапкович, Спутњик/ ЕПА-ЕФЕ

Прошле недеље, Лукашенко је напустио Москву убрзо после параде на Дан победе, прескочивши ручак са председником Владимиром Путином, како преноси Би-Би-Си.

Он је последњи пут виђен у јавности како полаже цвеће у главном граду Минску током белоруске прославе Дана победе 9. маја, неколико сати после повратка из руске престонице.

Драма у Минску, Лукашенку позлило? Белоруски председник хитно примљен у болницу, полиција блокирала улице

Белоруски председник Александар Лукашенко примљен је у болницу у Минску, објавили су белоруски Еурорадио и Беларусиан Хајун.

Како су известили, поворка аутомобила која иначе прати Лукашенка стигла је у болницу око 19.00 сати. Током тог времена прилаз болници је био затворен, а све околне улице под надзором наоружаних чувара, преноси Јутарњи лист.

Лукашенко се последњи пут појавио у јавности 9. маја кад је у Москви, заједно са руским председником Владимиром Путином, присуствовао паради за Дан победе. Тада су сви коментарисали како председник Белорусије изгледа прилично слабо. За разлику од осталих вођа који су били на прослави, Лукашенка су морали да возе чак и на мале удаљености. Због слабости је пропустио и службени ручак са Путином.

Ројтерс је пренео да је Лукашенко изгледао „уморно“ и да је „нервозно цупкао ногама“, а да му је на десној руци био видљив завој и да је уопштено деловало да му није добро.

Касније истога дана, Лукашенко је присуствовао прослави Дана победе у Минску. Међутим, одмакао се од традиције и носио одело уместо војне униформе и није одржао говор. И у последње две недеље присуствовао је на веома мало догађаја.