Ја сам Црногорац, ал’ говорим српски: Занимљиви резултати истраживања спроведених у суседној земљи

“Од децембра 2021. види се да расте повјерење у институције које се сматрају доносиоцима одлука у Црној Гори”, рекла је Бешићева.

истраживање
Фото: Ивана Антић, Спутњик

Српској православној цркви у Црној Гори верује 55.5 одсто грађана. Српским језиком говори 46,7 одсто грађана, док црногорским говори 36,4 одсто, показали су резултати истраживања Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ).

Ако би се сада одржао попис, у Црној Гори би се највише грађана национално изјаснило као Црногорци њих 42,8 одсто, док би се као Срби изјаснило 32,8 одсто, показало је истраживање.

Према подацима ЦЕДЕМ-а, као Бошњаци изјаснило би се 8,7 одсто, као Албанци 4,9 одсто.

Истраживање је показало и да босанским језиком говори 5,3, а албанским 4,2 одсто грађана.

Што се тиче институција, у систем образовања верује највише грађана Црне Горе – 59,3 одсто. Здравству верује 54,1 одсто.

“Полицијом је задовољно 50,9 одсто грађана, радом Делегације ЕУ – 47. Најмање грађана вјерује Црногорској православној цркви – 14,4 испитаника.”, наводи Бешић.

Предсједнику Црне Горе, како показује извјештај, вјерује 46,5 одсто.

“Од децембра 2021. види се да расте повјерење у институције које се сматрају доносиоцима одлука у Црној Гори”, рекла је Бешићева.

Занимљив одговор на питање како се осећа као Србин у Црној Гори и Црногорац у Србији дао је недавно глумац и спортски коментатор Славиша Чуровић гостујући у емисији „Маша и…“:

Бобан Нововић, Спутњик