СРПСКИ ЏЕК ТРБОСЕК ИЗЛАЗИ ИЗ ЗАТВОРА? Најкрволочнији убица тражио отпуст, огласио се његов адвокат

Магдин адвокат Славко Петрић истиче да је у захтеву навео да је наш суд надлежан да одлучује о томе.

маринко магда

Један од најкрволочнијих убица Југославије и бивши легионар Маринко Магда (60), родом из Суботице, који је осуђен на доживотну робију у Мађарској због 14 убистава која је починио са својим „ескадроном смрти“, одбијен је за условни отпуст, који је тражио после 29 година проведених иза решетака!

Један од најбезочнијих убица ког Југославија памти налази се у затвору Чилаг у Сегедину, а преко свог адвоката је пре две године поднео молбу за условни отпуст Вишем суду у Суботици. Магдин адвокат Славко Петрић истиче да је у захтеву навео да је наш суд надлежан да одлучује о томе, јер је пресуда мађарског суда призната у Србији. Осим тога, Маринко Магда је издржао више од две трећине казне, чиме је стекао законско право да тражи условни отпуст.

– Његово досадашње понашање и казна коју је издржао указују да неће извршити ново кривично дело док траје условни отпуст. Он се током издржавања казне тако поправио да се може с основом очекивати да ће се на слободи добро владати и да неће учинити ново кривично дело до истека казне – навео је за Информер Петрић у молби.

У судницу га доводили у ланцима

Он је потврдио да је Виши суд у Суботици одбио ову молбу.

– Мом клијенту је поново одбијен захтев за условни отпуст – кратко је казао Петрић.

Иначе, заједничким радом српске и мађарске полиције утврђено је да су Магда и његови саучесници 1994. одговорни за најмање 13 убистава, али се верује да је број жртава много већи.

У Србији је, у Суботици, у јануару 1994. са саучесницима само у једној ноћи убио пет људи. Масакр је започео ликвидацијом трочлане породице Петрић – Милана, Стане и њиховог сина Данета (10), а завршио га убиством брачног пара Јосипа и Верице Агатић на Палићу. Четири месеца касније Магда је, сам или у групи, убио и старицу Иду Фехер у околини Суботице.

Потом је у Мађарској убио четворочлану породицу Нађ из Сегедина, затим супружнике Антала и Розалију Хорват у Кечкемету, као и хрватског држављанина Драгутина Кујунџића. Суђено му је и за смрт Едите Немет из Орошхазе у Мађарској.

Никад не помиње своје злочине

Магда је ухапшен убрзо после језивих злочина 1994. у Сегедину. Затим је због бруталних злочина пред српским судом у одсуству осуђен на смртну казну, која је касније, због промене закона, преиначена у максималну затворску казну од 40 година. Годину и по дана по објављивању пресуде у Србији, у децембру 1995, Магди је у Мађарској, због дела које је извршио у тој земљи, изречена доживотна робија.

Маринко Магда је био припадник Легије странаца, као и Арканових „тигрова“. Суботичани га памте као човека који је умео да на белом коњу протутњи градским корзоом и конобаре који би напојили његовог љубимца богато чашћавао.

маринко магда
Један од цртежа које је Магда нацртао у затвору / Фото: Youtube printscreen

У затвору правио гулаш и сликао

Маринко Магда је својевремено у француској Легији странаца био првак у џудоу, бавио се гимнастиком и важио је за „човека од гуме“. Вишегодишњи боравак у затвору начинио га је тромим и дебелим. Магда у мађарском затвору слика, а објавио је на десетине цртежа и слика. Како је изјавио његов адвокат, Магда је одличан кувар и изврсно прави гулаш.