Демонстранти у Звечану бацају празне флаше на лидера Српске листе Горана Ракића – Лавров: Због Косова нови сукоб у Европи

Неколико новинских портала преноси да је лидер Српске листе Горан Ракић затражио од окупљених испред зграде општине Звечан да се помере како би оклопна возила Специјалне јединице косовске полиције отишла.

звечан
Председник Српске листе Горан Ракиц́ и потпредседник ове странке Игор Симиц́ разговарају са припадницима Косовске полиције и Кфора. Звечан, 29. маја 2023.

Народ то није дозволио и узвикивао је „издаја“. Када се Ракић зауставио испред оклопног возила, гађали су га празним флашама, преноси Радио Слободна Европа.

Представници Српске листе затражили су од КФОР-а да замени косовску полицију у згради општине Звечан испред које локални Срби протестују и траже да косовска полиција оде из општинских зграда три локалне управе на северу Косова насељене већински Србима.

Претходно су представници те водеће српске странке уз тај захтев затражили и да албански градоначелници напусте функције, што је и разлог ради којег Срби протестују испред општина Звечан, Лепосавић и Зубин поток. Док су тензије нарасле, Косовска полиција, али и трупе мировне мисије НАТО-а на Косову, КФОР, појачале су присуство на северу.

У понедељак су Игор Симић и Драгиша Миловић из Српске листе разговарали су са америчким пуковником из састава КФОР-а и затражили да косовске полицајци унутар општине у Звечану замени КФОР. Траже да се повуку специјалне јединице и да КФОР остане да обезбеђује зграду.

„Могу да кажем да је заиста био коректан разговор, да пуковник разуме ситуацију у којој се сви налазимо. Наш захтев је био да се специјалне јединице повуку из општинске зграде, да напусте општинску зграду, а да обезбеђење преузме КФОР. Он сада разговора са главнокомандујућим КФОР-а у вези нашег захтева“, казао је Драгиша Миловић окупљенима у Звечану.

Председник Српске листе Горан Ракић претходно је рекао да постоје два захтева која је проследио представницима КФОР-а и страним амбасадорима у Приштини, да би се српски демонстранти повукли из зграда општина на северу, где су се окупили.

„Наши захтеви су да шерифи – како сами себе називају – илегално, оду својим кућама и воде своје рођаке. И све специјалне јединице у згради општине, око општине, да се повуку на југ, јер ово није полицијска станица, то је градска кућа“, рекао је Ракић, говорећи у Звечану.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да ће демонстранти остати до испуњења постављених захтева.

„Нећемо отићи док се они не повуку. Очекујемо да КФОР остане неутралан према статусу кво, да не пружа заштиту нелегалним параполицијским јединицама, да одржава мир јер смо заинтересовани за мир. Грађани су дошли овде да заштите мир и своје породице“, рекао је.

Након пораста тензија на северу 26. маја, Српска листа затражила је од председника Србије Александра Вучића и Владе Србије да прекину или обуставе дијалог са Косовом, уз посредовање Европске уније (ЕУ).

Косовска полиција је 26. маја помогла новим градоначелницима да уђу у своје канцеларије. Томе су се успротивили локални Срби који су се сукобили са полицијским званичницима.

Деловање Приштине оштро је осудио међународни фактор који је од Владе Косова затражио да одустане од „насилних мера“.

Нови албански градоначелници изабрани су 23. маја, након што су претходни председници општина са Српске листе у новембру прошле године поднели оставке.

Ова странка напустила је све институције Косова, због одлуке Владе у Приштини да спроведе процес пререгистрације аутомобила са нелегалним српским таблицама.

Изборе је бојкотовало већинско српско становништво на том подручју, које сада не прихвата резултате, односно нове градоначелнике.

Лавров: Ситуација на Косову може да испровоцира нови сукоб у Европи

сергеј лавров
Сергеј Лавров / Фото: АП

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је у понедељак да је ситуација на Косову алармантна и да би могла да испровоцира још један сукоб у центру Европе.

НАТО мировна мисија КФОР је 29. маја ујутру појачала присуство у општинама на северу Косова, услед пораста тензија због избора начелника општина албанске националности у већински српским општинама.

„У центру Европе спрема се велики прасак. Управо на месту где је 1999. године НАТО извршио агресију на Југославију, кршећи сваки замислив принцип Хелсиншког завршног акта и докумената ОЕБС“, рекао је Лавров 29. маја током посете Кенији.

Лавров је казао да је Запад „одабрао смер ка тоталном потчињавању свакога ко на неки начин износи своје мишљење“, преноси руска државна агенција РИА Новости.

Додао је да су тренутна дешавања у свету „геополитичке природе“ и да ситуација захтева „геополитичко решење“ које би осигурало безбедност европских држава и значило да „ниједан блок, укључујући НАТО, нема право да претендује на доминацију у том делу планете.“

На северу Косова су се у понедељак локални Срби из већински српских општина поново окупили да се супротставе новим градоначелницима албанске националности, изабраним на локалним изборима 23. априла.

Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је да ће се у понедељак, 29. маја, завршити потпуно распоређивање јединица Војске Србије у складу са наређењем председника Александра Вучића о подизању борбене готовости.

Претходно је, 26. маја, усред повећаних тензија на северу Косова, председник Србије Александар Вучић издао наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен.

„Јединице Војске Србије ће бити припремљене да изврше сваку наредбу, у нади да ће се наћи политичко решење“, навео је Вучевић.

Косовска полиција асистирала је албанским начелницима општина на северу Косова – Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, где већину становништва чине Срби, да уђу у своје општинске просторије 26. маја.

Међународна заједница осудила је одлуку Владе Косова да начелници насилно уђу у општинске зграде и позвала власти на суздржаност.

НАТО је такође позвао институције Косова да хитно деескалирају ситуацију на северу.