Помоћ у болници тражило 52 Срба, троје тешко повређено у данашњим сукобима на КиМ

На северу Косова било је напето од раног јутра а све је ескалирало око 16 часова када су припадници КФОР-а бацили шок бомбе, полиција тзв. Косова запуцала и дошло до сукоба са Србима

Север Косова
Фото: Косово онлајн

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности поводом ситуације на Косову и Метохији, где је у данашњим сукобима повређено више од 50 грађана. Он је рекао да се у болници јавило за помоћ 52, да их је више повређено а да је троје тешко. Поручио је Квинти да уразуми своје чедо, и да Срби и Србија желе само мир.

– Иако смо месецима говорили да Аљбин Курти има само једну жељу, да изазове сукобе на КиМ, да доведе до крвопролића цео регион, мало ко је желео да чује истину, и мало ко је хтео да разуме, шта је суштина свега што се на КиМ догађа. У последња три дана и ћорав и политички неписмен човек могао је да види шта је припремано за данас, све у организацији Куртија, све са његовом жељом да дође до великог сукоба Срба и НАТО-а, а он који је једини кривац да пере пилатовске руке и да каже како то са њима нема везе – казао је Вучић.

Он је описао хрнологију догађаја, уз објашњење да је обраћање каснило због разговора које је имао са Европљанима, Немцима, али и због тога што су желели да покупе потпуно тачне информације.

– Срби на северу Косова у 7 сати јутрос окупили су се испред општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић како би исказали незадовољство упадом Куртијевих окупатора јер војници КФОРа нису спречили нелегално преузимање општина, иако у за то дали гаранције. Јутрос су испред општина Србе дочекали КФОР и бодљикава жицаи Куртијеви „градоначелници“ Зубиног Потока и Звечана накнадно су отишли на састанак код америчког амбасадора, док је градоначелник Лепосавића, то је тај Куртијев, у 5.30 ујутро ушао у зграду општине, коју је КФОР опасао бодљикавом жицом, онако како је то требало да ураде у петак и да забране Куртијевим градоначелницима да се уопште појављују на северу Косова – рекао је председник и истакао:

– Они су их, дакле, пустили да уђу у зграде општине, да би онда њих штитили од Срба уместо да ураде обрнуту ствар.

Како је и због чега дошло до сукоба?

Овај лажни градоначелник још се налази у згради општине Лепосавић. Највише Срба, логично, каже председник, се окупило испред општине Звечан, где је КФОР пустио ујутро део радника и жена да улазе, а где су их тзв. косовски полицајци дочекали сузавцем и отерали насилно.

– Долазимо до кључне тачке шта се то данас догодило и зашто се догодило. Два возила РОСУ остала су окружена Србима на којима је окачена наша застава и четири С али нису била насиља. Након неколико састанака представника Срба и КФОР-а, Срби су предложили да КФОР замени РОСУ специјалцима а да КФОР може да остане. Напим Србима није сметао КФОР. Тада је коандат КФОР-а за регион исток регао да разуме спске захтеве, КФОР затим условљава читав дговор тиме да СРби пусте два возила полиције. Срби на то нису пристали. Говорим вам сушту истину. И тада је КФОР кренуо у акцију. ПОчели су да их ударају по међуножју, глави а теже повреде је претрпео управо Драгиша Миловић. Ударали су их шутирали, Вукли… Ударају Миловића, Симића су вукли, почињу да бацају шок бомбе на народ који устаје, део се склања а део прихвата борбу…

– Припадник РОСУ клечи и из калашњикова пуца у правцу Срба који се повлаче и погађа с леђа Драгишу Гаљака. Два метка су га погодила. У том тренутку креће одговор Срба каменицама и на све друге начине.

У том тренутку креће одговор Срба каменицама и на све друге начине.

– На више места су сликани снајпери који су нишанили на присутне Србе а које су донели албански специјалци. Повређено је 52 Срба, затражило је помоћ у КБЦ Косовска Митровица. Повређено је више. Од њих је троје теже повређено, укључујући Драгишу Гаљака од 50 година који је рањен са два метка од стране албанских специјалаца- навео је председник.

Казао је да Игор симић, члан Српске листе у неколико наврата упзорио да су Албанци унели у општине много наоружања, снајпера, у близини школа, да су им Срби пружали само ненасилни отпор уз песму, коло, игру, нудили припаднике КФОР-а кафом, чоколадама и на све начине показивали да нису за насиље.

– Најтеже повређен је Драгиша Гаљак, портир из Косовске Митровице. Погођен је с леђа, два метка су га погодила. Оперисан је и у једном тренутку лекари су му се због губитка крви, борили за живот. Сада је на интензивној нези, верујемо да је извесно, да уколико не дође до компликација, да ће преживети. Други најтеже повређени је доктор Драгиша Миловић, има вишеструке повреде, од удараца у груди, трбух, руке, ноге, он је на опсервацији. Трећи је Часлав Софронијевић, од више удараца у груди, гумених метака, у пределу слабинске регије, такође се налази у овом тренутку на опсервацији. Остали су сви са лакшим телесним и тешким повредама.

– Ухапшени су Небојша Лезовић, Радош Петровић, Срећко Витковић и Душан Обреновић, у току су преговори са КФОР-ом да та лица буду пуштена… Укупно је повређен 41 припадник КФОР-а, највише мађарског и италијснког контингента. Тројица су теже рањени. Надамо се да ниједан није животно угрожен. Велике и тешке последице за које је искључиво одговоран Аљбин Курти. На то сам упозоравао синоћ, и пре три, четири дана… Нико није желео да чује. Нажалост – подсетио је председник.

Председник Србије је најавио да ће ноћас обићи војнике дуж административне линије.

– Нећемо дозволити погром Срба За сутра у 8 је заказана са Квинтом. Вероватно нећу ићи у Братиславу, да ли ћу ичи видећу. Позивам Србе да не улазе у сукоб са НАТО-ом, не зато што сам ја уплашен, него зато што Курти то жели. Позивам Србе да када протестују то раде на миран начин. Запуца ли албански окупатор, неће бити добро и то сам свима пренео и даћемо све од себе да сачувамо мир. Последњи пут понављам и молим Међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија. Грађани целе Србије треба да знају да имају одговорно руководство, да ћемо дати све од себе да сачувамо мир, али да такође нећемо дозолити ни погром ни убијање на КИМ – казао је председник Вучић.

Замолио је медије да се не излази са непровереним информацијама и да се излази са званичним потврдама.

– Ово што смо вам рекли је апослутна истина, и она није једнострана. На ово смо упозоравали и молимо земље Квинте да уразуме своје чедо, јер то чедо може да изазове такво чудо које није нико до сад. Срби и Србија само хоће мир и не тражимо ништа више истакао је председник Вучић.

север косова
Фото: Танјуг/АП

На северу Косова било је напето од раног јутра. У Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу зграде општина обезбеђивали су припадници КФОР-а, а ту је уједно била и полиција тзв. Косова.

Срби су бранили зграде општина у које су ушли новоизабрани албански градоначелници, који се нису у пуном броју данас појавили на састанку са америчким амбасадором у Приштини.

Ситуација је ескалирала око 16 часова када када су припадници КФОР-а бацили шок бомбе, полиција тзв. Косова запуцала и дошло до сукоба са Србима.

Доктор Златан Елек, директор КБЦ у Косовској Митровици изјавио је за медије да се овој здравственој установи јавило више од 50 грађана са повредама од шок бомби, гумених метака и бојеве муниције, након што су окупљене Србе у Звечану напали припадници Кфора и косовске полиције.

Један мушкарац је тренутно у операционој сали и лекари му се боре за живот. Он, наводно, има прострелну рану у пределу карлице.

Једна особа која је тешко повређена за сада је у фази дијагностике.

Телеграф