Решена велика мистерија Ватикана о случају старом 40 година?

Ватикан је данас саопштио да ће градском тужиоцу у Риму предати доказе о нестанку 15-годишње ћерке једног од својих запослених пре 40 година.
ватикан
Ватикан, Рим, Слика споменика / Фото: Pixabay

Емануела Орланди, која је била ћерка истакнутог ватиканског службеника и живела унутар зидина светог града, нестала је у лето 1983. док се враћала кући са часа музике у центру Рима.

Ватикан, који је годинама био под лупом због свог вођења случаја, објавио је у јануару да је отворио нову истрагу.

У саопштењу се наводи да је канцеларија ватиканског промотера правде Алесандра Дидија „прикупила све доказе доступне у различитим институцијама Ватикана и Свете Столице, док је такође прикупљала доказе кроз разговоре са особама задуженим за одређене канцеларије у време догађаја“.

Он је навео да је пронашао „неке трагове у истрази који заслужују даље разматрање“, као и да ће његова канцеларија из тог разлога проследити све релевантне документе римском тужиоцу.

Ово је први пут да је Ватикан јавно предао документе италијанским властима који се односе на „случај Орланди“, али у саопштењу није прецизирано да ли је реч о новим документима или су из архиве.

Ватикан је саопштио да је завршио истрагу, али је Диди најавио да ће „наставити своје активности у овом правцу у наредним месецима“.

Орланди је нестала 22. јуна 1983. после часа у музичкој школи, поред римокатоличке цркве Сант’Аполинаре Опус Деи у близини Пјаца Навона у Риму.

Њен отац Еркол Орланди, који је преминуо 2004. године, радио је за Институт за верска дела при Светој столици, док мајка Марија Орланди и даље живи у породичном стану у Ватикану.

Девојчин брат Пјетро Орланди провео је живот покушавајући да открије шта се догодило његовој сестри и често је кривио Ватикан за скривање информација.

Он је позвао на митинг ове недеље у Риму испред Тврђаве Сант’ Ангело, најновије локације на којој се сматра да би тело младе девојке могло бити сахрањено, а затим наставио до трга Светог Петра на недељну мису.

Орланди сваке године одржава скупове поводом годишњице нестанка.