Британци оптужују: „СПЦ шверцује оружје на Косово“ – Епархија рашко-призренска и КФОР НЕГИРАЈУ ОПТУЖБЕ

Британска посланица и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс оптужила је Српску православну цркву да учествује у шверцовању оружја из Србије на Косово.

спц
Фото: AP Photo / Mark Duffy/House of Commons

Кернс је у данашњем говору на заседању парламента Велике Британије, навела да се оружје из Србије шверцује колима хитне помоћи и онда истоварује у православне цркве.

„Зато је безбедносна слика тако сурова. Предуго нисмо успевали да прозовемо наоружане српске милиције које делују на северу Косова. У Влади су свесни, са војницима који су се тек вратили са служења у Кфору, да се оружје шверцује преко границе у православне цркве колима хитне помоћи. Када наше трупе покушају да добију дозволу да оду по њих, дозволе трају предуго. До тренутка када се набави дозвола, гле изненађења, хитна помоћ се појави у цркви и поново извади оружје”, рекла је Кернс.

Она је додала и да је „веома забринута због чињенице да Британија продаје муницију Србији“.

„С обзиром да је тамошња антитерористичка полиција извршила нападе и киднаповала тројицу косовских полицајаца, како да знамо да се ништа што смо продали Србији не користи у том контексту“, запитала је Кернс.

Говор британске посланице, која се недавно у Лондону срела са Аљбином Куртијем, пренели су портали на албанском језику у Приштини.

Епархија рашко-призренска изразила забринутост због оптужби да СПЦ шверцује оружје на Косову, траже да се те оптужбе провере

спц
Фото: Reddit

Епархија рашко-призренска изразила је забринутост због изјаве британске посланице Алише Кернс, која је у парламенту оптужила Српску православну цркву да се оружје шверцује из Србије у православне цркве на Косову, и тражи да се те оптужбе провере и да Кфор саопшти да ли може да потврди те информације.

Како се наводи у саопштењу епархије, Српска православна црква је својим деловањем и изјавама у последњих 30 година веома јасно била и остала против било каквог насиља, јер је оно супротно основним еванђелским принципима и мисији Цркве, преноси Косово онлајн.

Инсистирају да се оптужбе посланице Кернс хитно провере и зато траже од мисије Кфора да саопшти да ли могу да потврде наводе британске посланице, јер је, како истичу, немогуће је да британски војници Кфора имају те информације, а да их не саопште својим надређеним у команди Кфора.

„Уколико би се те тврдње показале као истините, црквена лица за која се докаже да су евентуално умешана у злоупотребу објеката СПЦ за наводно преношење или складиштење оружја, сносиће најстроже црквене казне и неће моћи да наставе своју јавну службу“, наводи се у саопштењу.

спц
Фото: Twitter/Aljbin Kurti

Међутим, како се додаје, у случају да Кфор не може да потврди истинитост тих тврдњи, епархија рашко-призренска тражиће преко британске амбасаде у Приштини извињење посланице због запаљиве и нетачне изјаве, која има озбиљне последице.

„Епархија рашко-призренска не жели на било који начин да те тврдње посланице Кернс остану на нивоу клевета и да постану средство за наметање колективне кривице нашој Цркви, и зато оне што пре морају бити испитане, а одговорни за евентуална кривична дела или ширење лажних информација морају јавно бити именовани“, наглашава се у саопштењу.

Додаје се да поменуте оптужбе у противном представљају акт ширења верске нетрпељивости и представљају директан позив за насиље против СПЦ, која је годинама изложена физичким нападима, разним клеветама и другим облицима дискриминације на Косову.

СПЦ
Фото: PA-EFE/Georgi Licovski

Кфор: не постоје докази о умешаности СПЦ у шверц оружја на Косову и Метохији

Не постоје докази о наводном шверцу оружја који се обављао преко административне линије између Косова и Србије у православне цркве колима хитне помоћи, речено је из мисије Кфора.

Из Кфора су за Косово онлајн навели да се догађај који је јуче поменула посланица и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс односи на 2022. годину, када је Краљевски фусилијски батаљон био ангажован на северу Косова као подршка мисији Кфора.

„Наводно илегално присуство оружја пријављено је штабу Кфора, али после даље истраге како би се пронашла потврда за то, нису се појавили докази о томе шта је пријављено. Не постоје докази о наводном шверцу који се вршио преко административне граничне линије између Косова и Србије у православне цркве колима хитне помоћи”, навели су из Кфора.

Истакли су и да ова врста активности припада владавини права, која је у надлежности Косовских безбедносних организација.

Британска посланица Алиша Кернс јуче је оптужила Српску православну цркву да шверцује оружје на север КиМ. Она је у говору на заседању парламента Велике Британије, навела да се оружје из Србије шверцује колима хитне помоћи и онда истоварује у православне цркве.

ФоНет / Косово онлајн / Хронограф